Anneli Bengtsson (S) är oroad över valresultatet på riksplanet. Foto:

S + V + MP räcker inte - måste förhandla med fler partier

Vingåker

Mandatet för de tre partier som utgjort styret i Vingåker de senaste fyra åren, S, V och MP, räcker inte längre. Men Anneli Bengtsson (S) är mer orolig över situationen på riksplanet.

När valnattens rösträkning på kommunnivå var klar stod det klart att det sittande styret, bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, inte längre har tillräckliga mandat. Även om Vänsterpartiet ökat med ett mandat i Vingåker, har de andra partierna förlorat varsitt mandat och hamnar under den magiska siffran 16, som krävs för majoritet. Majoritet har man inte haft de senaste fyra åren heller, men nu har ännu ett mandat förlorats.

– Vi kommer att börja prata med de övriga partierna. Jag är övertygad om att vi får till en majoritet. Jag sitter lugnt i båten än så länge här, det är ingen idé att ta ut något gravöl i förskott, säger Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hon vill inte alls spekulera i vilka partier det kan bli, som styr Vingåker framöver.

– Dörren är öppen för alla partier utom SD. Där har vi satt ner foten. Men att vi har dörren öppen för alla partier innebär inte att alla har öppet för oss.

Mer oroad är Anneli Bengtsson över situationen på riksplanet, där det rödgröna blocket och Allians-blocket ser ut att hamna på samma eller nästan samma mandat. Inget av blocken har majoritet.

– Det kommer att slå jättehårt mot Vingåker om inte Löfven sitter kvar. Vi i Vingåker har gått till val på en röd-ledd regering med röd budget. Vi kommer att driva våra frågor ändå, men vi kommer inte ha pengarna vi gått till val på. Får vi en blå budget får vi slå i tvärbromsen.

När det gäller S-resultatet i Vingåker kommenterar Anneli Bengtsson att man gjort vad man kunnat för att få väljare.

– Men Vingåkers väljare har sagt vad de vill, det är inget vi kan göra åt det nu. Men det är klart att det är tråkigt. Vi hade lite lägre valdeltagande här och ganska många ogiltiga röster, det kan också påverka.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Valet2018SocialdemokraternaVingåker
Relaterat