Foto:

Rapporter om varg i Julitatrakten

Julita

Flera vargobservationer har rapporterats från västra Sörmland under sommaren och hösten, bland annat i Julitatrakten. Men än så länge är det inte bekräftat att det verkligen rör sig om varg.

Förra hösten jagades hybrider utanför Katrineholm, i trakterna runt Bie. Det rörde sig om hybrider mellan varg och hund. Skyddsjakten avslutades i våras då länsstyrelsen konstaterade att inget tydde på att någon hybrid längre var i livet.

Nu kommer rapporter om nya vargobservationer norr om Katrineholm. Enligt länsstyrelsen har synobservationer rapporterats mellan Katrineholm och Äsköping. Det finns också rapporter om varg mellan Malmköping och Eskilstuna.

Ingen av sommarens och höstens iakttagelser i Katrineholmstrakten har dock bekräftats som varg, förklarar Lovisa Häggström vid länsstyrelsen i Nyköping. När det finns snö används denna för att säkra spår, annars är det säkring av spillning och bilder från viltkameror som gäller.

Så om det verkligen finns varg utanför Katrineholm återstår att se. Däremot vet man att vargen etablerat sig i andra delar av Sörmland, i Ärlareviret utanför Eskilstuna och Sjundareviret utanför Gnesta. Och som tidningen har rapporterat tidigare, får sörmlänningarna räkna med varg i länet – den nationella rovdjurspolitiken föreskriver att rovdjuren ska sprida sig söderut för att minska trycket på norra och mellersta Sverige.

Att de djur som nu har observerats i Katrineholmsområdet skulle kunna vara någon av hybriderna som trots allt överlevt, bedömer länsstyrelsen som osannolikt.

– Efter att den sista hybriden togs bort har Länsstyrelsen kontinuerligt läst av viltkameror och letat efter spillning i området mellan Katrineholm och Äsköping. Även jägare har lämnat in spillning som analyserats. Varken kamerabilder eller spillningsletande visar att det är någon hybrid kvar, skriver Lovisa Häggström i ett mejl till tidningen.

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmVarg