Jimmie Åkesson valtalar på Stortorget inför valet 2014. Foto:

Polisen räknar med att SD-möte blir lugnt

Katrineholm

På fredag besöker JImmie Åkesson (SD) Katrineholm för ett torgmöte i Stadsparken. Polisen räknar med att det ska gå lugnt till, men har resurser för oroligheter.

På fredag, i valrörelsens skälvande slutspurt, besöker Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson Katrineholm, innan SD-valrörelsen avslutas med slutdebatt i tv, samt besök i de tre storstadskommunerna under lördagen. Att han besöker en förhållandevis liten kommun som Katrineholm, tror Victoria Holmgren, pressekreterare hos SD, beror på att staden ligger bra till geografiskt med tanke på övriga kommunbesök för partiledaren.

– Han besöker Motala på torsdag och sedan Norrköping, Nyköping och Katrineholm på fredagen, säger hon.

Polisen i Katrineholm räknar med att torgmötet ska gå lugnt till.

– I nuläget är det ingenting som pekar på att det ska bli några större oroligheter, säger Oscar Nissfolk, chef för spaningen hos Katrineholmspolisen.

Polisen har extra resurser avsatta för att bevaka partiföreträdarnas turnéer runt landet.

– Vi har räknat på det mesta och tittat på alla tänkbara variabler. Vi månar givetvis om att det ska vara lugnt och städat. Blir det oroligheter har vi bra numerär för att möta det, säger han.

Inte heller Thomas Agnevik, presstalesman hos polisregion Öst, känner till några särskilda hotbilder i samband med Åkessons besök i Katrineholm.

– Det är ju en organisation som är lite omstridd, naturligtvis. Det finns viss risk för oroligheter, ja, men någon allvarligare hotbild känner inte jag till.

Thomas Agnevik säger att valrörelsen och valet är polisens största händelse under 2018.

– Det är demokratin det gäller, det är polisens viktigaste uppgift. Det gäller ända fram tills regeringen är bildad. Nog ska vi klara ett möte i Katrineholm. Men visst finns det viss risk att det blir spänd stämning eller till och med oroligt.

Grundlagarna slår fast mötesfriheten och yttrandefriheten för alla, fortsätter Agnevik, och grundlagarna är politiskt "färgblinda".

– På en del ställen har det varit lite missnöjesyttringar och att man försökt störa ut deras budskap, vilket inte är tillåtet. Den som har tillstånd, har rätt att framföra sitt budskap. Om man stör ut det genom att skramla eller blåsa i visselpipor eller liknande kan man bli misstänkt för brott mot ordningslagen, säger han.

Åkesson besöker Katrineholm

På fredag talar Jimmie Åkesson (SD) i Stadsparken.

Även i valrörelsen 2014 besökte han Katrineholm, då med valtal på torget.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Valet2018SverigedemokraternaJimmie Åkesson (SD) Katrineholm
Relaterat