En patient på Karsudden, som begått en rad allvarliga sexualbrott mot barn, har avvikit och befinner sig på fri fot.

Pedofil på rymmen från Karsudden

Katrineholm
annons

En pedofildömd man som vårdas på Karsuddens sjukhus har avvikit och befinner sig på fri fot.

Mannen är 41 år gammal och är dömd till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, för ett stort antal mycket allvarliga sexualbrott riktade mot barn, bland annat grov våldtäkt mot barn.

Chefsöverläkaren på regionsjukhuset Karsudden Susanne Andersson bekräftar att mannen avvek från sjukhuset vid elvatiden på torsdagens förmiddag.

— Han hade frigång inne på området och avvek i samband med det, berättar Susanne Andersson, som inte vill ge några ytterligare uppgifter om mannen.

Sjukhuset har varit i kontakt med polisen och en efterlysning ska vara upprättad, enligt chefsöverläkaren.

— Det finns en efterlysning, som kom in till polisen klockan 12.58 från Karsudden, bekräftar Urban Nordqvist, länsvakthavande befäl hos polisen.

Han har ingen uppgift om att mannen ska vara farlig för allmänheten.

— Det är ju läkare på Karsudden som kan göra den bedömningen, och några sådana uppgifter har vi inte fått, säger Nordqvist.

Mannen dömdes 2011 för en rad sexualbrott mot barn. Åtalet gällde 13 barn, varav åtta identifierade.

I februari i år beslutade förvaltningsrätten att bevilja frigång på sjukhusområdet för mannen, efter en ansökan från chefsöverläkaren på Karsudden.

Åklagaren motsatte sig att mannen skulle beviljas frigång mot bakgrund av den höga risken för återfall i allvarlig brottslighet.

Även en vårdnadshavare till ett av brottsoffren yttrade sig och var tveksam till att frigång skulle beviljas.

Men både chefsöverläkaren och rättens sakkunniga gjorde då bedömningen att mannen var psykiskt stabil och inte avvikningsbenägen.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholm
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka