Äldre bild på den Manderströmska villan, från kommunarkivet. Foto:

Pampigt hus med mycket bevarat säljs

Katrineholm

Nio rum och kök på 370 kvadratmeter, stora öppna spisar och höga fönster. Nu är ett av Katrineholms mest pampiga bostadshus till salu, villan på Storgatan 7 på Norr.

Huset, den Manderströmska villan, stod klart 1914 som bostad till friherre Carl Manderström. Arkitekt var Olof Mayer, byggnadsingenjör vid ett av Katrineholms första stora företag: Carl Fredrikssons träförädling. Huset var mycket modernt för sin tid, med centralvärme, toalett inomhus och badrum och byggt i dåtidens modestil; nationalromantiken. Huset har helrenoverats de senaste åren, men mycket är bevarat från tiden, som fönstren med småspröjsade rutor, golv och snickerier. Vid renoveringen öppnades en del tidigare igensatta fönster och dörrar. Men kostar det så smakar det: villans utgångspris är 6 750 000 kronor, vilket gör villan till en av de dyrare privatbostäderna som sålts i Katrineholm.

Roland Blomqvist på Katrineholms kommunarkiv kan berätta att Carl Manderström dog innan villan stod helt färdig och den köptes då av Kullberg & co, ett annat av Katrineholms tidiga stora företag. En tid bodde stadsläkaren Aron Kahn med hustru Elsy Olsson-Kahn i huset, även hon var läkare. 1953 flyttade tre fröknar Oscarsson, som tidigare ägt Dufveholms pensionat in i villan. "Den vackra fastigheten på Storgatan 7 finns fortfarande kvar i till synes ganska oförändrat skick", skriver Roland Blomqvist.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmBostadKulturhistoria
Relaterat