• Oppunda Kraftkonsult arbetar med elnät. Bilden är från ett luftledningsbyte i Östergötland på linjen Drothem-Lenshult. Dennis Bunting är montören som befinner sig i korgen. Foto:
  • Ett av de större nuvarande arbetena är byte av ledningsnätet i Kårtorps sommarstugeområde utanför Norrköping Foto:
1/

Oppunda Kraftkonsult har funnit sin nisch

Katrineholm

För snart 20 år sedan startades Oppunda Kraftkonsult som ett dotterbolag inom Oppunda Invest. Sedan några år tillbaka är företaget sålt till en av medarbetarna, Andreas Svedberg.

Företaget växer och man söker fler medarbetare, men det är en relativt liten yrkesgrupp, att ersätta pensionsavgångar och göra nyrekryteringar är inte lätt. Hitintill har det gått bra att hitta medarbetare då företaget har ett gott rykte.

— Ja, det tror jag vi har vi arbetar med elnät mellan regionnät och slutkund och våra montörer driver ofta sina projekt på egen hand. De håller kontakt med underleverantörer och beställer materialet själva till sina arbeten. Det ger en stor självständighet i arbetet, säger Andreas Svedberg.

Hur många anställda är ni i dag?

— Vi är tio anställda men söker ett par till och då är det projektledare och beredare som söks. Täcker vi in dessa kan det rekrytera fler anställningar, menar företagets ägare.

— Totalt sysselsätter vi runt 25 personer i dag med underentreprenörer, flikar Maria Skagerström företagets administratör in.

Andreas Svedberg äger Oppunda kraftkonsult och Maria Skagerström är administratör på företaget. Foto:

Våren 2012 gick Andreas Svedbergs in som delägare i företaget. I slutet av 2016 blev Andreas ensam ägare. Idag är EON och Vattenfall de största uppdragsgivarna och företaget håller i många projekt i Östergötland, Närke och Sörmland. Arbeten som utförs är i första hand om- och nybyggnation av ledningar både i luft och mark. Underhåll samt arbeten vid till exempel storstörningar förekommer också.

Hur ser framtiden ut för er?

— Oj, det finns mycket kvar att göra. Upprustningen av elnäten pågår hela tiden. Även om vi arbetar för att komma ikapp behovet så är vi inte där ännu, dessutom exploateras det en hel del också. Samtidigt så vill jag inte att företaget ska bli för stort, jag gillar närheten till medarbetarna och de jobb som utförs - det är lätt att fatta snabba beslut. Flera av de företag som var i vår storlek tidigare har i dag blivit uppköpta av större företag, berättar Andreas Svedberg.

Ursprungligen var företaget baserat i Katrineholm därefter flyttades det ut till Vingåker för att nu åter ha sin bas i Katrineholm och det i delar av Tekniska verkens gamla lokaler. Personalen är däremot placerad inom det geografiska område som de arbetar i och utgår från sina bostadsorter.

Vilken väg har du tagit till företagandet?

— Ursprungligen började jag i lilla Julita elförening 1991 och där var jag linjemaskinist och montör fram till Katrineholms energi köpte upp föreningen 1998. Där var jag kvar till 2000, då tyckte jag att det var tid att gå vidare. Oppunda kraftkonsult sökte folk i den vevan och då började jag hos Stig Andersson och Tord Samuelsson. 2007 hamnade jag på kontoret för att hjälpa Stig som projektledare. 2012 fick jag tillsammans med en kollega möjlighet att köpa företaget.

Andreas Svedberg

1 Familj: Hustrun Kickan Svedberg 36 år, barnen Elsa 4 år, Axel 2 år samt bonussonen Lucas 12 år.

2 fritidsintresse: Jakt och längdskidor.

3 favoritmat: Kött och skaldjur i alla dess former.

4 senast lästa bok eller lyssnad musik: läser mest jakttidningar.

5 favoritresmål: med familjen till goda vännerna Anna-Karin och Bengts stuga i Lofsdalen.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholmnäringsliv
Relaterat