63 fler röster på Anneli Bengtssons S fanns bland "onsdagsrösterna". Foto:

Onsdagsröster gav inget L-mandat

Vingåker

Vid lunchtid på onsdagen var de så kallade onsdagsrösterna räknade i Vingåker, men några större förändringar blev det inte.

På onsdagen räknades de sena förtidsrösterna och förtidsröster som lagts av Vingåkersbor i andra kommuner, samt utlandsrösterna.

Det preliminära valresultatet, med onsdagsrösterna inkluderade, skiljer sig inte stort från valnattens resultat.

Socialdemokraterna har i kommunvalet fått 63 fler röster, än vad som rapporterades under valnatten, vilket ökar partiets stöd med 0,2 procentenheter till 36,1 procent. Moderaterna fick 27 röster till och landar på 17,7 procent. Centern fick ytterligare åtta röster och 8,2 procent. Liberalerna, som hamnat under tvåprocentsspärren till kommunfullmäktige, kommer inte in med förtidsrösterna heller, utan landar på 1,6 procent.

KD får 4,8 procent och V 5,6 procent av rösterna. MP klarar sig kvar i fullmäktige med ett nödrop och får 2,7 procent. SD har fått 28 nya röster från onsdagsrösterna och det preliminära resultatet för dem blir 19 procent, samma som under valnatten.

Efter att valnämnderna räknat rösterna skickas de med en tjänsteman till Länsstyrelsen, som räknar igen. Då fördelas också personrösterna efter antalet kryss på valsedlarna. Det slutliga valresultatet fastställs ungefär en vecka efter valdagen. Länsstyrelsens räkning är en "allmän förrättning" och alla som vill får vara där och se hur det går till.

Läs också

( 9 st )

Läs mer om dessa ämnen

Vingåkers kommunVingåkerval2018
Relaterat