• Projektledarna Julian Yderbo och Fiona Broman leder arbetet med för att skapa Katrineholm pride den 5 maj. Just nu planeras färdvägen som förväntas starta i Stadsparken och avslutas vid ungkulturhuset Perrongen. Foto:
  • Projektledarna Julian Yderbo och Fiona Broman vid Perrongen. Foto:
  • Projektledarna Julian Yderbo och Fiona Broman vid Perrongen. Foto:
1/

Nystartad förening skapar ny prideparad

Katrineholm

Stadgarna är klubbade för den nya föreningen Katrineholm pride. Arbetet med att arrangera 2018 års parad har tagit avstamp och datumet är spikat. Den femte maj vajar återigen regnbågsflaggorna längs Katrineholms gator.

Några av eldsjälarna bakom förra årets prideparad uppvaktade kommunledningen i höstas och fick rådet att ska bilda en förening för att söka bidrag. Sagt och gjort. I måndags hölls det första föreningsmötet där Katrineholm pride bildades, med engagerade medlemmar från ungdomskaféet Mogai, Facebookgruppen Hbtq Katrineholm och filmkollektivet Proud pictures.

– Den här gången är vi fler unga eldsjälar än förra året, säger Julian Yderbo, projektledare.

En administratörs och en marknadsföringsgrupp jobbar nu med att söka tillstånd från polisen, planera färdväg och skriva kontrakt med artister. De planerar två scener på Perrongen, en inne och en ute. Artisterna avslöjas inte förrän allt är spikat men planen är att ha nya artister med ett bra budskap, hellre än stora profiler.

– Vi har tagit steget till att bli lite större och utvecklat oss. Det är ett naturligt steg framåt, säger Fiona Broman, projektledare.

Temat i år stavas "#normbreak" och kommer från uttrycken "give me a break" (ge mig en paus), "break the norms (bryta normerna) och "springbreak" (vårledighet).

– Vi hoppas på ett besöksantal på 2000 personer, att föreningen växer och att pride blir ett årligt evenemang, säger Julian Yderbo.

Föreningen är öppen för alla och medlemsavgiften är 20 kronor. Flera företag har hört av sig och vill bidra till prideparaden på olika sätt.

– Pride är oerhört viktigt, det är en parad för alla och för lika rättigheter. Förra året fanns det folk som inte höll med om det och då känns det ännu viktigare att ha pride igen. Det känns också som en naturlig del om man ska ha en hbtq-certifierad kommun, säger Fiona Broman.

Har samhällsklimatet förändrats sedan senaste pride?

– Det är ju inte jättelänge sen, så jag har inte märkt stora förändringar. Men den feministiska hashtagen #meetoo har förändrat mycket och vi för delvis samma kamp, säger Julian Yderbo.

Katrineholm pride

Ordförande: Kim Karlsson

Medlemsantal: 10 medlemmar vid uppstarten den 8 januari 2018, men föreningen hoppas att fler ansluter sig

Gör: Anordnar prideparad i Katrineholm

Står för: Mänskliga rättigheter

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmPerrongenEvenemangPride
Relaterat