Informerade människor är viktigt för demokratin. Genom vår nyhetsapp är det ännu lättare att hålla sig informerad.

Nyhetsappen är modernt demokratijobb

Chefredaktörens krönika

Ni skriver bara det som säljer, säger mannen till mig och menar att media agerar alltför kommersiellt.

Jag protesterar och förklarar att jag inte tycker att det stämmer. Visst är det så att vi är ett privat företag, beroende av intäkter för att få det hela att gå runt och bland annat avlöna journalisterna som producerar produkten vi ska leva på: nyheter. Men att hävda att vi bara skriver det som säljer är direkt fel.

Media och den fria journalistiken är en av grundpelarna i demokratin. Att vara den pelaren innebär att vi har ett ansvar och måste ta vår roll på allvar. Vi ska granska, vi ska informera och vi ska vara en arena för debatt och diskussion. För medborgarens skull.

Sen är det klart att vi vill göra det på ett sätt som tilltalar, på ett sätt som människor tycker är värt att betala pengar för. Och därför är vi också noga med att hela tiden ha koll på vad ni läsare tycker. Vår läsarpanel får ständigt frågor om innehållet och svaren vi får sammanställs och visar hur intressanta våra nyheter är.

Men oavsett vad läsaren säger så finns det vissa saker som vi aldrig kan göra avkall på, även om det kanske inte låter så säljande, just för att vi är en grundpelare i demokratin. Om inte vi kollar kommunens diarier eller granskar hur skattepengarna hanteras – vem gör det då?

Informerade människor är viktigt för demokratin

Att vara en grundpelare i demokratin förpliktigar. Sen är det klart att vi alltid kan hitta former att presentera det viktiga innehållet på sätt som blir mer engagerande, mer begripligt och därmed kanske också mer säljande.

Just nu jobbar vi hårt med att utveckla vårt sätt att leverera nyheter i digital form, genom vår nya nyhetsapp. Den ger oss också möjlighet att leverera pushnotiser till dig som läsare och på så vis blixtsnabbt ge dig en första kort information rakt in i mobilen, som idag är en del av de flestas verklighet 24 timmar om dygnet. Visst kan den som vill kalla det här för ytterligare ett sätt att sälja in nyheter. Men vi kan också se det som en ännu smidigare väg för människor att hålla sig informerade om vad som händer i samhället.

Informerade människor är viktigt för demokratin. Det var alla paneldeltagare eniga om i det panelsamtal där ovanstående påstående och diskussion var en av många trådar. Jag var tillsammans med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, Johan Lindell, forskare i medie- och kommunikationsvetenskap, och Mina Dennert, grundaren till facebookgruppen #jagärhär, med i ett panelsamtal häromkvällen.

Och aldrig någonsin har det varit så lätt för människor att få information om vad som sker. Men aldrig någonsin har det heller varit så viktigt att ha koll på källkritiken och ha koll på vem det är som vill informera dig.

Om du köper vårt innehåll får du nyheter som du kan lita på, eftersom vi jobbar enligt journalistikens grundprinciper och följer de pressetiska reglerna. Min önskan är att allt fler ser att den fria journalistiken är den mest säljande och värd varje krona.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms-KurirenDemokratiITJournalistikKrönikaTeknik
Relaterat