Nyhetens behag lockar semleälskarna

Katrineholm

Förra veckan således det 2 292 semlor bara på Ica Maxi i Katrineholm.

— Nästa vecka blir det värre. Bara på fettisdagen kommer vi att sälja tusentals semlor, säger Micke "Bagarn" Valfridsson.

Bageriet i Ica Maxi-butiken har redan börjat ladda inför fettisdagen. Degar är körda, delade i perfekta storlekar på 65 gram stycket och ställda i frysen. När det börjar närma sig åker plåtarna in i det kombinerade frys- och jässkåpet. Efter gräddningen tar konditoridelen över tillverkningen. Och på löpande band klipps trekantslock bort, mandelmassa och grädde spritsas på.

— Det tar nästan längst tid att packa semlorna, berättar Micke "Bagarn" Valfridsson samtidigt som han vecklar ut en papperskartong.

Drygt ett ton vetemjöl och 40-50 kilo jäst per vecka gör Micke "Bagarn" Valfridsson och hans fem kollegor av med under en normal arbetsvecka i bageriet på Ica Maxi i Katrineholm. Semlor har de bakat sedan trettonhelgen, och de har börjat förbereda sig inför fettisdagen genom att ha frysen fylld med semledeg, uppskuren i portionsbitar.

Micke "Bagarn" Valfridsson är försäljningschef för butiksbageriet, men i allra högsta grad inblandad i tillverkningen.

— I vanliga fall gör vi av med 200 liter grädde på en vecka, det blir dagsbehovet på tisdag.

Semlor kommer och semlor går. Varje år snackar de sex anställda i bageriet, bagare och konditorer, om man ska kunna hitta på en egen semla. Men det är svårt, mycket är redan gjort.

Förra året gjorde räksemlan succé i Katrineholmsbutiken, i år har efterfrågan varit betydligt mindre. Ny för i år är marängsviss-semlan där butiken utvecklat sin egen variant.

— Nyhetens behag lockar semleköparna. Första helgen sålde den bättre än vår traditionella semla.

Micke "Bagarn" Valfridsson pudrar dekorationsflorsocker på semlorna. Vanligt florsocker försvinner i kyla och ger locket ett svettigt utseende. Foto:

Ställ semlorna i rumstemperatur en stund före servering. Brödet blir mjukare, och godare och alla smaker lyfts fram.

För trots allt är det den traditionella semlan fylld med mandelmassa och grädde, och pudrad med florsocker som är storsäljaren.

Av förra veckans försäljning på 2 292 semlor stod de vanliga semlorna för majoriteten med 1 300. Sedan följde 450 vaniljsemlor, 220 wienersemlor, 200 marängsviss-semlor och 122 minisemlor.

På Ica Maxi följer man den tradition som säger att semlor ska börja säljas den första vardagen efter trettonhelgen. Trots det har Micke "Bagarn" Valfridsson inte ätit mer än en semla – hittills.

— Jag har ätit en marängsviss-semla. Jag trodde den skulle vara sötare, men den var god.

Fettisdagen

Fettisdagen var höjdpunkten på den fest som föregick den 40 dagar långa fastan som inleds dagen efter fettisdagen. Under dagarna tre åt man så mycket man kunde för att sedan fasta och ångra sina synder.

Källa: semlor.eu

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmBageriBakverkMataffarsliv
Relaterat