Birgitta Karlsson och Birgitta Ahlstrand ville veta mer om släktforskning. — Få lite tips, sa de. Foto:

Nya möjligheter för släktforskare

Katrineholm

På lördagen erbjöd KFV Släktforskarföreningen hjälp med släktforskningen och dessutom information om ett nytt sätt att forska.

— Dels hjälper vi folk som har frågor eller problem när de forskar. Dels har jag en genomgång av flygbilder, berättar Eivor Grafsund, från KFV Släktforskarföreningen, som stod för arrangemanget.

För bara någon månad sedan köpte den digitala tjänsten Arkiv digital in ett stort material, flygbilder från hundratusentals hus, torp och gårdar från Svenska Aero. Sedan 1950-talet har många av landsbygdens hus fotograferats från luften och på landet hänger ofta lätt gulnade flygfoton över gården.

— Det finns inte bilder på alla gårdar, men på väldigt många. Det var ganska krångligt att hitta dem, därför ska jag ha en genomgång, säger Eivor Grafsund och visar en bild på en gård i hennes egen släkt.

Det är Ingelstorp utanför Katrineholm och bilden är tagen från luften 1983.

— Det ser precis likadant ut i dag faktiskt. Men man kan se samhällets utveckling i flygbilderna. Jag tänker till exempel på Nyköping, där gick riksettan rakt genom stan förr. Tänk om alla bilar i dag skulle göra det, säger Eivor Grafsund.

Hon fascineras av släktforskningen, särskilt av smådetaljerna, ibland små skandaler som tystades ner.

— I min forskning har jag läst husförhörslängder. Där kan det stå "full, fick inte ta herrens heliga nattvard", eller "tjuvaktig och illa sedd". Ju mer man läser och forskar desto intressantare blir det. Det är spännande, säger hon.

KFV Släktforskarförening har verksamhet på torsdagarna, men ordnar då och då evenemang också på helgerna. Föreningen har omkring 360 medlemmar.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmHistoriaKulturhistoria
Relaterat