• Läkarna Leif Larsson och Ylva Bodén inspekterar det nya polop-rummet på Kullbergska, där mindre operationer kan utföras med lokalbedövning. Här finns också en ny njurstenskross som hjälper patienter från hela Sörmland. Foto:
  • Nyfikna medarbetare kikar in i ett av rummen i de nya lokalerna. Foto:
  • Ljusa och rymliga är de nya rummen. Foto:
  • Elisabet Lundevall, divisionschef kirurgi, Florean Pietesch, divisionschef medicin, Åsa Högnäs Bredell, verksamhetschef och Maria Fundberg, biträdande verksamhetschef är på besök i de nya lokalerna på plan fem på Kullbergska. De är eniga om att lokalerna är ett stort lyft för verksamheten. Foto:
  • Sanna Lundberg häller upp cider i det nya lunchrummet, där hela personalen nu får plats att äta samtidigt. Dessutom finns en diskmaskin och en stor terrass som båda glädjer medarbetarna. Foto:
1/

Nya lokaler ett lyft för personal och patienter

Katrineholm
annons

Från trångt, mörkt och ovädrat till ljust, fräscht och rymligt. På måndagen invigdes Kullbergska sjukhusets nya lokaler för bland annat kirurgi- och ortopedimottagningarna. Och personalen är lyrisk.

"Ljust och fräscht" har blivit en inredningsklyscha. Men det är precis så man bäst beskriver de nya lokaler som invigdes på måndagen på Kullbergska sjukhusets plan 5. Kirurgi-, endoskopi-, urologi- och ortopedimottagningen har flyttat ihop. Det är ett första steg mot att äntligen få gemensamma lokaler för Samlad mottagning, som även inbegriper fler mottagningar som inte är på plats än.

— Nu kommer mottagningarna att kunna hjälpa varandra. Det blir bättre samarbete och också lättare för patienterna, säger Carina Nilsson, administrativ enhetschef på Samlad mottagning.

Undersköterskan Christina Eriksson visar runt bland undersökningsrum, teamrum där läkare och undersköterska sitter tillsammans och skopirum där man tittar in i kroppen med en kamera.

I lunchrummet står medicinska sekreteraren Sanna Lundström och häller upp cider som ska serveras med snittar till invigningsgästerna.

— Det är jättetrevliga lokaler! Nu har vi fått fönster i alla undersökningsrum. Doktorerna tycker det är skönt att se lite dagsljus, säger hon.

Just kontrasten mot de gamla lokalerna gör flytten ännu mer välkommen.

— Förut hade vi små rum, utan fönster, med dålig luft. Det kunde komma in patienter med stinkande sår och det gick inte att ventilera, säger läkaren Ylva Bodén.

Hon visar oss "polop"-rummet där mindre operationer kan göras.

— Det är enormt resursbesparande att kunna göra mindre operationer separat från operationsavdelningarna, med lokalbedövning. Patienten behöver inte fasta, duscha eller byta om, och man behöver inte vara ett helt team med personal. De här lokalerna gör det möjligt att jobba modernt, konstaterar Ylva Bodén.

En av nyheterna är också att Kullbergska fått en egen maskin för att krossa njurstenar. Tidigare hyrde man en apparat, som fraktades till Katrineholm från Danmark en gång varannan vecka. Nu har man köpt en egen, och tar emot njurstenspatienter från hela Sörmland.

Elisabet Lundevall är chef för division kirurgi och är också förtjust i de nya lokalerna.

— De är fantastiska, ett stort lyft! Det betyder mycket för känslan för patienterna, men också för medarbetarnas arbetsmiljö.

Verksamhetschef Åsa Högnäs Bredell håller med.

— Det är det finaste vi har på sjukhuset nu!

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Kullbergska sjukhusetInredningSjukvårdvård
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka