Slottskrögaren Fredrik Åström, vd för Svenska kulturpärlor, vill öka intresset för restaurangbranschen genom ett nytt pris Foto:

Nu kan unga tävla om priset Årets sommarjobbare

Katrineholm

Slottskrögaren Fredrik Åström, vd för Svenska kulturpärlor, vill öka intresset för restaurangbranschen genom ett nytt pris som alla restaurangarbetande sommarjobbare kan tävla om i sommar.

Fredrik Åström har märkt att bilden av restaurangbranschen som arbetsplats har förändrats. Med fler restauranger men färre arbetstagare som söker sig dit, råder nu personalbrist. Detta vill han förändra genom att skapa en mer attraktiv arbetsplats.

– Jag tror att det beror på dåligt rykte inom branschen, om låga löner och dåliga förhållanden. Det är få som vill stanna kvar och växa, säger Fredrik Åström.

För att skapa en mer positiv bild av branschen föddes idén till priset Årets sommarjobbare, där arbetsgivarna själva kan nominera den bästa sommarjobbaren på deras arbetsplats. Detta görs för att lyfta fram de som är i början av sin karriär.

– Vi tredubblar vår arbetskraft under sommaren och vill gärna lyfta fram dessa personer. Jag själv jobbade på restaurang redan som 14-åring, man ska veta att det är en otroligt enkel bransch att växa i och ta sig an större roller. Det är inte omöjligt att gå från diskare till chef, säger Fredrik Åström.

Åström har förhoppningar att fler ägare nominerar sina anställda och att ryktet om tävlingen sprids.

– Än har vi ingen jury utvald men den kommer bestå av branschprofiler, vinnaren kommer att motta sitt pris under september månad med endast ett krav om att ha jobbat en hel säsong, säger Fredrik Åström.

För ett år sedan utvecklades även det digitala verktyget Kulturnavigatorn, som är en informationssida för nyanställda inom Svenska kulturpärlor som ska underlätta att komma in snabbare på arbetsplatsen.

– I början har man mycket frågor, och man ska känna sig trygg i att snabbt få svar på dem. Detta underlättar både för anställda och för oss som anställer. Det är allt ifrån frågor om vad man ska ha på sig till hygienfrågor. Vi har cirka 600 personer i omlopp och det är viktigt för oss att de känner sig bekväma och välkomna, avslutar Fredrik Åström.

Restaurangpersonal

De sista fem åren har antalet anställda inom restaurangnäringen ökat med 25 000 personer i Sverige, vilket motsvarar en ökning på 30 procent.

41 procent av restaurangföretagen säger att de upplever brist på arbetskraft.

Arbetsförmedlingens bristindex visar att restaurangföretagen har svårt att rekrytera såväl kockar som annan restaurangpersonal.

Källa: Visitas konjukturlägesrapport från november 2017

Läs mer om dessa ämnen

Fredrik ÅströmJobbNäringsliv