Irene K:son Ullberg var en av flera som tog "gratisbussen" under premiärlördagen. Bakom henne skymtar Lars Härnström och Göran Dahlström, liksom Margareta Albertsson. Foto:

Nu åker pensionärer gratis på alla bussar

Katrineholm

Under sommaren åker alla över 65 år gratis buss i Katrineholm. Margareta Albertsson passade på att ta en rundtur under premiärdagen och Irene K:son Ullberg tog bussen till stan för att handla jordgubbar.

I lördags började nämligen det nya resekortet, som alla pensionärer har fått hem i brevlådan, att gälla. Margareta Albertsson var en av dem som genast tog tillfället i akt.

– Jag är ute på sightseeing. Det här är ju underbart, konstaterade hon.

Margareta Albertsson åkte på sightseeing. Hon tog varvet runt. Foto:

Inga Eriksson hoppade i sin tur på bussen spontant.

– Jag har haft bil fram tills nu så det här busskortet kommer väl till pass. Jag vill kunna ta mig bland annat till Skogskyrkogården och till Lövåsen. Dit är det lite för långt att gå.

Två av dem som också har fått busskort är kommunstyrelsen ordförande Göran Dahlström (S) och kommunstyrelsens vice ordförande Lars Härnström (M). De tog en premiärtur tillsammans med Gunilla Magnusson (S) och Lars Ramstedt på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande, Göran Dahlström och Lars Härnström, har båda passerat 65 och fått ett busskort hem i brevlådan. Foto:

På sikt hoppas Lars Härnström att fler människor ska åka mer buss, vilket i sin tur skulle kunna leda till fler linjer.

– Det här handlar om att ändra människors beteende och det är inte så lätt.

– Vi uppmanar verkligen pensionärerna att åka buss nu, så att vi kan utvärdera det här och räkna på hur mycket det skulle kosta att göra så här även framöver, sa Göran Dahlström.

Dagen till ära hade Gunilla Magnusson satt ihop en lista över utflyktstips. Bland Gunillas sju utflyktstips fanns bland annat att ta linje 1 för att göra ett besök i aktivitetsparken vid Strandgården, eller ta linje 3 till Djulöbadet för att spela minigolf eller köpa en glass.

– Eller varför inte bara ta bussen ett helt varv runt och se sig omkring. Jag hoppas att de som har fått kortet passar på för det finns många människor som inte kommer ut så mycket, sa hon.

Irene K:son Ullberg brukade ta cykeln. Men sedan hennes tredje cykel blivit stulen föredrar hon bussen. Därför välkomnade hon också det nya busskortet.

– Jag tycker att allt skulle vara gratis för oss som är lite till åldern kommen, sa hon.

Gratis buss för 65+

Alla pensionärer åker gratis på bussarna i Katrineholms kommun under perioden 9 juni till 21 augusti.

Pengarna för satsningen är sedan tidigare avsatta i kommunens budget.

Resekortet har skickats ut till nästa 8000 seniorer i kommunen.

Gunillas sju utflyktstips

1. Fika och besök överskottsmarknaden i Värmbol. Liten promenad på cirka 250 meter från hållplatsen vid Järnbanegatan (Linje 1).

2. Ta en tur ut till Yngaregården, Björkvik. På äldreboendet som ligger ett kort avstånd från boendet kan du köpa dig en lunch eller fika (Linje 483)

3. Besök aktivitetsparken vid Strandgården (Linje 1). Bussen stannar strax intill Strandgården.

4. Spela bowling eller ta en fika/lunch vid Duveholmshallen (Linje 1). Bussen stannar alldeles intill hallen

5. Besök Djulöbadet och spela ett parti minigolf eller köp en glass (Linje 3). Bussen stannar i närheten av badet.

6. Gör en utflykt till Julita gård (Linje 405 hållplats Julita gård). Populärt utflyktsmål som rymmer kafé, värdshus, musei- och trädgårdsbutik.

7. Handla på Lövåsen (Linje 2 hållplats Starrvägen eller Österleden)

Läs också

( 11 st )

Läs mer om dessa ämnen

Göran DahlströmKatrineholmBussKollektivtrafikSeniorerTrafik
Relaterat