Foto:

Niklas Eriksson, vilken matchvinnare!

Bandy, div 1

Snö och en undermålig is gjorde att matchen mellan Derby och KVBS aldrig lyfte. Men KVBS vann efter att Niklas Eriksson satt en hörna i matchens sista sekund. 6–5 (4–2) blev segersiffrorna.

Serietrean Derby tog emot KVBS i Linköping på Stångebro IP på fredagskvällen. Det som bjöds var snö i mängd vilket gjorde isen i stort sett ospelbar och det mesta fick gå på chans, vilket säkert Derby tackade för eftersom det ofta är de något svagare lagen som gynnas av sådana förhållanden.

Det besannades när Henrik Solie redan efter åtta minuter satte den första bollen bakom Henrik Karlsson efter en virrig hörnsekvens där bollen till slut förpassades i mål. Derby var laddat och såg säkert den här matchen som den sista chansen att hänga på de båda topplagen KVBS och Finspång.

En dubbelhörna efter en kvart gav KVBS 1–1 genom Olle Larsson. Men hemmalagets Jaako Niemi gav sitt lag ledningen igen när han satte 2–1 fyra minuter senare. Ytterligare fyra minuter efter det, i den 21:a minuten, svarade Viktor Nilsson för sitt andra målpass då han gav Linus Doktare den sista passningen till 2–2-målet.

En Derbyutvisning i 25:e minuten gav KVBS övertag och Niklas Eriksson behövde bara två minuter innan han gav KVBS ledningen för första gången i matchen, 2–3. När sedan Derbys målvakt Elias Filipsson i 43:e minuten fällde en frispelad Niklas Eriksson och orsakade en KVBS-straff, samtidigt som han blev utvisad, började matchen att tippa över till KVBS fördel. Straffen satte alltid säkra Viktor Gogman till 2–4 vilket också blev halvtidsresultatet.

I andra fortsatte långbollarna och det lyftes i det oändliga eftersom isen var så dålig. En spelare som trivs på mitten och som sög åt sig mycket boll var Linus Doktare.

Tyvärr blir det aldrig något riktigt bra spel, tvärtom. När sedan Derby reducerade till 3–4 på en märkligt dömd straff efter 62 minuter kändes det som om matchen kunde gå åt vilket håll som helst och nästa mål kan komma att bli avgörande för hur den här matchen ska sluta.

Det blev Derby som gjorde 4–4 innan Linus Doktare med knappt tio minuter kvar satte 4–5 assisterad av Niklas Eriksson. Men Derby var ett lag som aldrig ville ge sig och när Jaako Niemi gjorde sitt andra mål och kvitterade till 5–5 återstod det sex minuter.

Därför kändes Viktor Gogmans utvisning i 88:e minuten som ett läge och en möjlighet för hemmalaget att kanske kunna sänka KVBS och själv ta sig upp till toppduon i tabellen. När sedan nyförvärvet den norske landslagsmannen Simon Husby utvisades för en bentackling fick KVBS fullfölja matchen med två man mindre såg det mörkt ut.

Ändå lyckades KVBS skaka fram en hörna och när domaren signalerade "ett skott" med sina fingrar tog hörnskytten från vänster, Niklas Eriksson, fram sitt bästa artilleri när det behövdes som bäst och satte 5–6 i matchens absolut sista sekund.

Ett makalöst viktigt mål för KVBS som därmed ångar på mot allsvenskt kval med förlustnollan intakt.

— Ja två lätta poäng, det behöver inte vara svårare än så här, skrattade tränaren Roger Staaf direkt efter slutsignalen.

— Nej, allvarligt, det här var fantastiskt skönt, men det var ju ingen bandymatch, utan bara ett enda kämpande och krigande. Isen var ju som sandpapper och domarnivån var så låg. Det var så att båda lagen sa att om vi hade spelat utan domare hade det varit bättre, suckade Staaf.

Läs mer om dessa ämnen

KVBS