Sverige vann silver i Bocuse d'Or. Från vänster:Tommy Myllymäki, Sebastian Gibrand, Gustav Leonhardt och Henrik Norström. Foto:

Myllymäki coachade laget till silverplats

Katrineholm

Katrineholmssonen och stjärnkocken Tommy Myllymäki coachade fram kocken Sebastian Gibrand när Sverige tog silver i Bocuse d'Or i franska Lyon i onsdags kväll.

När Katrineholms-Kuriren når Tommy Myllymäki är han på resande fot, på väg hem till Sverige igen.

– Vi ska vara jättenöjda med en silverplats. Vi siktade på guld men tävlingen är hård. Det var några detaljer som vi inte satte. Det var inte en hundraprocentig dag. Och det är så pass hårt i toppen att man måste vara på topp för att vinna tävlingen, säger han.

– Det är finish-grejer som är avgörande i slutändan. Det är den sista lilla touchen, sista lilla saltflingan, presentationen, säger Sebastian Gibrand till TT.

Under tävlingen hade han och hans lag fem timmar och 35 minuter på sig att tillaga två rätter för 14 personer. Den ena rätten, som alla lag gjorde, var en chartreuse, en traditionell fransk rätt med grönsaker och skaldjur. I den andra rätten var kalv huvudråvaran.

Det svenska laget bjöd då på ugnsrostad kalvrack, fylld med kalv- och anklever, brässerade short ribs av kalv, färserad kalvbräss med citrontimjan, svensk potatis tillagad i smör, variation av svamp och tartelett av örter och kronärtskocka.

Tommy Myllymäki har tävlat för Sverige i Bocuse d'Or vid två tillfällen. De tävlingarna har resulterat i ett silver och ett brons. Det är också därför han fått uppdraget att vara coach för laget. I det svenska laget ingick också Gustav Leonhardt och Henrik Norström.

– Jag har varit med hela året och jobbat med maten tillsammans med Sebastian. Jag har gett honom inspiration, tips, råd och tankar så att han kan utveckla saker och ting framåt.

Under tävlingen var Myllymäkis roll att hålla i taktpinnen.

– Min roll är att se till att de ligger enligt tidsschemat, att allting fungerar som det ska och att alla grejer är lösta på ett bra sätt. Om någonting händer ska jag vara så insatt och veta exakt vad som händer, så att jag kan ändra om i deras schema och att de kan lita på det.

– Jag tänker åt dem egentligen och så jobbar de och gör sina grejer.

Vad ska du göra härnäst?

– Nu ska jag hem till Stockholm och sedan blir det lite Nyhetsmorgon i morgon (läs fredag). Sedan ska jag vara ledig över helgen. Jag har kört hårt i januari.

Totalt deltog 24 länder i Bocuse d'Or. Danmark knep guldet och Norge kom på bronsplats.

Bocuse d'Or

Bocuse d'Or är en tävling i fransk matlagning som ofta kallas kock-VM. Tävlingen är döpt efter sin upphovsman Paul Bocuse, världens kanske mest berömde kock, som avled den 20 januari 2018.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmMat
Relaterat