Motionssvar ger rätt till koll på arbetstid

Katrineholm

Kommunens anställda ska utan löneavdrag på arbetstid kunna göra hälsokontroller vid 40, 50 och 60 år. Det blev resultatet av Centerpartiets motion om hälsovård på arbetstid.

Partiets Inger Fredriksson och Sten Holmgren väckte förslaget i somras. De vill ge alla kommunanställda rätt till betald ledighet från jobbet för att göra förebyggande hälsokontroller. Förslaget är ett led i kommunens arbete med att vara en attraktiv arbetsgivare.

Bland kontrollerna som C föreslog nämns sådana som tidigt kan upptäcka risk för cancer. Dessa har dock arbetstagarna redan rätt till på arbetstid, fick centerpartisterna veta efter att personalavdelningen sett över motionen.

Detta föreslogs bli fullmäktiges svar på motionen. Men C ville mer: även allmänna hälsokontroller ingick i yrkandet. Och sådana står inte att finna i kommunens personalhandbok.

I kommunstyrelsen broderade ordförande Göran Dahlström (S) ut förslaget till motionssvar. Tillägget är åtminstone en gnutta i linje med motionärernas avsikt, och innebär att kommunanställda på betald arbetstid ska kunna de hälsokontroller som landstinget erbjuder 40-, 50- och 60-åringar.

Med detta tillägg besvarades motionen vid måndagens fullmäktigemöte.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

CenterpartietKatrineholmKommunalpolitiksjukvård och hälsa
Relaterat