• Som trubadur och frågesportsledare väcker Anders Karlsson musikminnen till liv varje onsdagskväll på Öster. Foto:
  • Fyraårige Marcus Anderström och hans pappa Marcus Anderström från Nyköping har inte missat en enda quizkväll. Foto:
1/

Mister Quiz får stadens notknäckare på tårna

Katrineholm

Kluriga frågor, gemenskap och sköna låtar varvas på onsdagskvällar när trubaduren Anders Karlsson håller i taktpinnen på restaurang Akropolis.

När Nyköpingskillen Anders Karlsson blev katrineholmare för ett år sedan väcktes snart nog tanken om musikfrågesportskvällar och restaurang Akropolis nappade snabbt på idén.

– Jag har pysslat med musik i hela mitt liv och det här är ett bra sätt att träffa nya människor och göra sig ett namn i Katrineholm, säger han.

Tidigare har han hållit i allsång, haft trubaduruppdrag och han lirar även i coverbandet Lazy Dazy från Nyköping.

I höstas drog Anders Karlsson i gång med musikkvällarna där han inleder som trubadur innan han axlar rollen som frågesportledare och efter en glesbefolkad första kväll spred sig ryktet snabbt.

– Tjusningen är dels tävlingsmomentet men också gemenskapen. Det ska inte vara för lätta frågor, jag tycker det är kul när man lär sig något. Quiz brukar locka folk och många har sagt "Vad kul att det äntligen händer något i Katrineholm.

När Kuriren tittar förbi är det fullsatt och många hugade musikquizdeltagare är redan på plats. Åldersspannet är brett, mellan nyfödd och 80-årsåldern. För en stund är det lätt att glömma bort marsmörkret utanför och tro att man hamnat på en grekisk taverna på en ö i Medelhavet.

Vid ett av borden sitter lag Luwas änglar som har varit med nästan varje gång sedan i höstas.

– Vi kämpar varje vecka och det är så trivsamt att man nästan blir beroende. Det är roligare att gå ut en onsdagskväll än på en fredag eller lördag. Vi försöker dra hit mer folk för det här är så trevligt, säger Marie Tegebjer.

Med papper och penna är de redo och konstaterar att lagets styrka är att de gillar så olika genrer. Efter att låten spelats kommer tre kluriga frågor och de är långt ifrån självklara.

– Det behöver inte handla om låten utan det kan vara en geografifråga, berättar Susanne Svensson.

– Vi är ständig tvåa, men vi jobbar på det, säger Marie och skrattar.

Vid nästa bord sitter Johannes och Ellinor Anderström från Nyköping med sin fyraåring Marcus.

– Det är underbart med gemenskapen här. Att komma bort från vardagen en stund. Vi är stammisar och har varit här varenda gång, säger Johannes.

Ur högtalarna strömmar välbekanta tongångar, Barbados, men vad sjutton heter låten?

– Så där ja, i melodifestivaltider ska man ha med låtar med tonartshöjning, skojar Anders.

Kvällens tema är svenska klassiker och det varvas rejält. Runt borden gnuggas geniknölarna, vem var det som skrev Nordmans låt "Vandraren" och vilket dansband lirade saxofon på Just D-gängets låt "Tre gringos".

Att fiska fram mobilen och googla under bordet är inte tillåtet för notknäckare som vill vinna med stil. Skulle musikminnet svika gör det ingenting, man får alltid en ny chans att briljera nästa onsdagskväll.

Mer om Anders

Namn: Anders Karlsson

Ålder: 50 år

Familj: sambon Sofia Heimer, två barn, barnbarn och en bonusdotter

Intressen: musik, matlagning, pyssla hemma och samhällsfrågor

Jobbar annars: som teamchef på IOGT-NTO

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmKultur/NöjeMusik
Relaterat