Förra helgen höll Värmdö kommun sin delfinal i Funkisfestivalen. I en motion vill Liberalerna ta evenemanget till Katrineholm. Foto:

Melodifestival som sprider funkisglädje

Katrineholm

22 kommuner är med i Funkisfestivalen, som är Sveriges största melodifestival för personer över 15 år med intellektuell funktionsnedsättning. Nu vill Liberalerna att Katrineholms kommun ska delta.

Sedan 2011 har Funkisfestivalen varit Sveriges största sångtävling för personer med funktionsnedsättning inom LSS. Den arrangeras av den ideella föreningen Funkisglädje och målsättningen är att ge deltagarna chansen att delta i kulturlivet utifrån sina egna förutsättningar. I årets upplaga deltar 22 kommuner och via del- och semifinaler väljs tolv finalister ut till riksfinalen.

I en motion yrkar nu Liberalerna i Katrineholm att kommunen ska ansöka om medlemskap i Funkisglädje för att kunna vara med i föreningen. Kostnaden för medlemskapet är 50 000 kronor per år och kommunen åtar sig att arrangera en deltävling utifrån kommunens resurser. Möjlighet finns även för mindre kommuner att gå ihop med en grannkommun och dela på kostnaden.

I sin motion skriver L att "En liberal funkispolitik handlar om att riva hinder, så att alla ska kunna bli sitt bästa jag. Utöver de lagstadgade LSS-insatserna är det viktigt för oss att möjliggöra för personer med olika funktionsnedsättningar att kunna ha en aktiv och tillfredsställande fritid".

L:s gruppledare Jesper Ek satt i publiken under förra helgens deltävling på Värmdö:

– Det var en tvåtimmars kavalkad av glädje, sång, skratt och gemenskap som var helt underbar. Det handlar inte bara om musiken utan om att lyfta fram att alla kan på sin nivå och sitt sätt om man bara har tillfälle. De senaste årens rubriker i media om LSS visar hur politiken har tillåtit sig att glömma bort en grupp som är värd mer, säger han.

Motionen lades i slutet av augusti 2018 och nu har vård- och omsorgsnämnden sagt sitt i frågan. I sitt remissvar lyfter de att det redan finns en välfungerande och omtyckt fritidsverksamhet och att det ekonomiskt ansträngda läget inte ger utrymme för särskilda satsningar. Nämnden föreslår därför att motionen ska avslås.

– Min förhoppning är att majoriteten tänker över det här och bifaller motionen trots nämndens förslag till beslut. Den här gruppen har rätt att vara delaktig i samhället precis som alla andra, säger han.

Funkisfestivalen

Bakom Funkisfestivalen står föreningen Funkisglädje. Målet med Funkisfestivalen är att skapa ett arrangemang som leder till att så många personer som möjligt med intresse för att sjunga ska få möjlighet att stå på scen och delta på sin egen nivå.

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

LiberalernaKatrineholmFunktionshinderKultur
Relaterat