Erik Johansson är tillförordnad butikschef på Willys i Katrineholm. "Vi kommer att lyfta fram svenskt kött framöver. Vi vet att bönderna har det svårt. Om de inte kan vara produktiva finns det ju till slut ingen mat alls", säger Erik Johansson. Foto:

Matbutiker försöker satsa på svenskt kött

Katrineholm

Sommarens torka har lett till akut foderbrist för många bönder och köerna till slakterierna är långa. Många konsumenter köper sitt kött på lokala matbutiker. Ett ökat utbud av svenskt kött i butikerna kan gynna bönderna.

Som KK tidigare rapporterat om har bönderna i Sörmlandsregionen drabbats hårt av sommarens brist på regn.

Torkan har inneburit att böndernas grödor växer så dåligt att tillgången på foder till djuren har påverkats.

Detta har lett till att många bönder har varit tvungna att ta av foderförråd som egentligen ska användas under vinterhalvåret.

Att köpa foder till djuren blir dyrt i längden. Dessutom har det blivit svårt att alls få tag på foder eftersom det är så många som behöver köpa samtidigt.

En lösning på problemet har blivit att många bönder skickar en del av sina djur till slakt för att det inte går att hålla djuren i god form.

Men köerna på slakterierna har blivit långa. Slakterierna i sin tur måste få köttet sålt och det kräver en efterfrågan på svenskt kött i matbutikerna och ytterst från konsumenterna.

Situationen för landets bönder förvärras snabbt.

– Självklart vill vi som butik värna svenskt kött. Vi gör våra varukampanjer ganska långt i förväg men kommer framöver att lyfta fram svenskt kött mer och mer, säger Erik Johansson, tillförordnad butikschef på Willys i Karineholm.

Butikskedjorna har olika förutsättningar att påverka utbudet i sina butiker.

– Vi är en stor kedja och kan inte helt gå över till svenskt kött. Och det finns många konsumenter som vill köpa importerat kött eftersom de inte har råd att köpa svenskt kött, säger Erik Johansson.

Det finns butiker i Sörmland som säljer enbart svenskt kött. Andra överväger att samla ihop svinn från frukt och grönt för att ge till bönderna.

Köttkonsumtion

Vi bör äta max 500 gram rött kött och charkuterier i veckan. Av den mängden bör endast en mindre del vara charkuterier.

Den svenska förbrukningen av kött ligger över EU-genomsnittet. Svensken förbrukade drygt 15 kg mer kött än den genomsnittlige EU-medborgaren (2016).

Kött från djur som fötts upp på foder som inte har besprutats så mycket eller inte alls - exempelvis ekologiska alternativ - bidrar till en giftfri miljö.

1 kg nötkött (utan ben) orsakar 23-39 kg växthusgaser, vilket är ungefär tio gånger så mycket som 1 kg kyckling.

(Källa: Livsmedelsverket och Jordbruksverket)

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmKöttklimatDjurJordbrukKonsumentMatMatsvinnmat och dryck
Relaterat