• Kompisarna Saranda Kelmendi, Josefine Nilsson Morén och Sarandas lillebro Riza vistas ofta i Sveaparken och deltog med förtjusning i invigningen. Foto:
  • De lysande figurerna i parken bygger på skisser gjorda av barn som deltar i Lyckliga gatorna. Idén kommer från en gammal broschyr från en ujtlandsresa som projektledaren Håkan Stenström återfann i sin bokhylla. Foto:
  • Full fart i parken. Det blev det när etapp ett med dess lekplats invigdes på onsdagseftermiddagen. Foto:
  • En ljusare Sveapark. Det är något av ett mantra i omdaningen av parken, som också gjorts ljusare genom att några av de omkringliggande kullarna sänkts i höjd. Foto:
  • Det sista som återstår att göra av etapp ett är en breddning av gång- och cykelbanan och en tydligare markering av parkentrén från öster. Foto:
  • Backen där alla ljusinstallationerna pockar på uppmärksamhet. Där finns en glass, ett hjärta, en häst, en gubbe och mycket mer. Foto:
  • Viggo Pettersson var ett av alla barn som passade på att testa klätterställningen med en trädkoja i topp. Foto:
  • S-politikern Anneli Hedberg, invirad i ljusslinga från ett lågprisvaruhus, förrättade invigningen. Hon fick applåder när hon berättade att det nu råder rökförbud på lekplatsen. Foto:
1/

Livat i ljusare Sveapark där röken nu ska lätta

Katrineholm

I en ovanligt mörk november finns lyckligtvis en ljuspunkt på stadskartan: Sveaparken. På onsdagen invigdes den första ombyggnadsetappen som särskilt lyser upp höstmörkret för parkens yngsta besökare.

Eftermiddagen var grå. Trist som en våt filt i skuffen på bilen.

Sedan föll ridån: kvällsmörkret. Men i Sveaparken anlades moteld, med färgsprakande ljuskonstverk, en sprillans ny lekpark och varmkorv i massor.

Det var invigningsdags för första etappen i kommunens omdaning av parken. Många ortsbor strömmade till och bidrog till att lyfta stämningen med ljusslingor, mobilficklampor och hemgjorda ljuskronor och diadem.

Service- och tekniknämndens ordförande Anneli Hedberg (S) invigde. Invirad i en ljusslinga (”Rusta, 29,90:-”) tryckte hon på vikten av aktiv fritid i alla åldersgrupper.

– Det bidrar till glädje, lek och gemenskap.

Detta har etapp ett lagt stort fokus på: en utbyggd och fantasieggande lekplats, omgiven av lampor och konstnärliga installationer som styrs av gatubelysningen. I en backe står ett tiotal färgstarka konstverk, skapade av ljusslingor efter skisser som gjorts av barn i Lyckliga gatorna-verksamhten.

Dit styrde kompisarna Josefine Nilsson Morén och Saranda Kelmendi stegen i en paus från lekattraktionerna. Sarandras lillebror Riza, 7 år, var imponerad av installationerna. Men han saknade något.

– En jättestor jordglob, sa han varpå Josefine och Saranda fyllde på med fler önskemål i parken de älskar att leka i:

– En glassrutschkana.

– En lysande klätterställning.

Det finns inte med i investeringsplanen. Men när arbetet fortsätter 2019 ska här byggas multisportbana, grillplats och annat som utvecklar parken som mötesplats.

För trivselns och hälsans skull är lekplatsen från och med nu rökfri zon, förkunnade Hedberg – och fick applåder. Liknande förbud väntas på alla kommunala lekplatser och badplatser, avslöjade hon vidare.

– Att vi inte tänkt på det förut! sa Håkan Stenström, projektledare för parkens utveckling.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms kommunKatrineholmKatrineholm ÖsterFritid
Relaterat