Ewa Callhammar (L) vill ha en borgerlig regering.

L i Sörmland vill se M-ledd regering

Sörmland

Liberalerna i Sörmland föredrar Ulf Kristersson som statsminister.

– Vi är ett borgerligt parti, konstaterar Ewa Callhammar, som tillsammans med Göran Hammarlund kommer att representera länets Liberaler på partirådet på söndag.

Det närmar sig – kanske – ett avgörande i regeringsfrågan. På söndag ska Liberalernas partiråd ta ställning till om man ska släppa fram en S-ledd regering eller i stället stödja Ulf Kristerssons M-KD-regering.

Partiet är splittrat. Medan många Liberaler varnar för att SD får inflytande om en M-ledd regering får makten, ser andra en Löfven-regering som det sämre alternativet.

För Göran Hammarlund, ordförande för Liberalerna i Sörmland, och Ewa Callhammar, L-politiker från Katrineholm, är en Moderatledd regering att föredra.

Hammarlund framhåller det faktum att riksdagen redan har röstat för M:s och KD:s budget, och att man därför bör låta dessa partier regera med sin egen ekonomiska politik.

– Sedan är vi i grunden ett borgerligt parti, understryker Hammarlund.

Just nu samlar han in de sörmländska partimedlemmarnas åsikter inför det avgörande partirådet på söndag. När tidningen når honom på fredagsförmiddagen, tyder allt på att en majoritet av hans partikamrater i länet delar uppfattningen att man bör släppa fram Kristersson till statsministerposten – utan att Liberalerna för den skull själva sätter sig i regeringen.

Även Ewa Callhammar betonar Liberalernas hemvist på den borgerliga sidan i svensk politik som ett argument mot att tolerera en S-ledd regering. Hon varnar också för att Vänsterpartiet får inflytande då.

– För mig är det viktigt att vi får en Alliansregering, säger hon.

Att SD skulle kunna pressa en sådan regering till politiska eftergifter är hon inte rädd för.

– I så fall blir det nyval. Jag tycker vi ska ge det (en borgerlig regering, redaktionens anmärkning) en chans, säger hon.

Under fredagen kom uppgifter om att en överenskommelse skulle vara klar mellan S, L, C och MP. Men fortfarande måste partierna ta ställning till ett sådant förslag, något som alltså i Liberalernas fall sker på söndag. Uppgifterna om uppgörelsen inte ändrar Callhammars grundinställning – S skulle behöva komma med ett mycket bra erbjudande i så fall, menar hon.

– Det skulle handla om väldigt stora eftergifter, och om att se till så att vänstern inte får något inflytande.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

LiberalernaEva CallhammarPolitik
Relaterat