• Felicia Widén och Clara Persson var två av de tävlande. Köttfärs, gul lök och morot var obligatoriskt i alla rätter. Foto:
  • Malva Norén, Melvin Rundlöf och Linnea Larsson började med att fräsa vitlök i stekpannan. Foto:
1/

Kunskapsskolan tävlade i matlagning

Katrineholm

Närmare 100 högstadieelever i Katrineholm medverkar i årets upplaga av Kockduellen. Under torsdagen gjorde eleverna från Kunskapsskolan upp i köket på Lindengymnasiet.

– Ni ska göra två tallrikar. En till oss i juryn och en till er, så att ni också får smaka på er egen mat, instruerade läraren Fredrik Forss eleverna på tillfälligt besök i gymnasieskolan.

Förhoppningsvis kommer de tillbaka. Det är i alla fall en av tankarna med Kockduellen, att väcka intresse för utbildningen och för ett yrke som ropar efter mer personal. Matlagningstävlingen vänder sig till högstadieelever och genomförs i fyra steg. Skoltävlingen är den första.

– Matlagningsintresset är stort bland eleverna, sa Indira Pandic, som är hemkunskapslärare på Kunskapsskolan.

– Vi ska göra rotfrukter i ugn, urfaspett med extra krydda och tzatziki, berättade Clara Persson som lagade mat tillsammans med Felicia Widén.

De fnittrade ivrigt samtidigt som de klurade på hur en palsternacka ser ut.

Malva Norén, Melvin Rundlöf och Linnea Larsson började med att fräsa vitlök i stekpannan. Foto:

Noah Odre och hans klasskompisar Raoan Hussein och Arvid Sandström stod i köket intill.

– Vi ska göra biffar med morotstzatsiki och hasselbackspotatis, berättade han.

– Och glöm inte gräddsåsen, påminde Arvid Sandström.

De hade taktiken klar.

– Vi har delat upp arbetet, berättade Arvid Sandström.

Efter 50 minuter och sedan juryn satt kniv och gaffel i tävlingsrätterna stod det klart att Kunskapsskolans vinnare blev Zeynep Boije, Habib Osman och Tove Lindman. I laget ingår också Wilma Thuné Haraldsson, som dock inte kunde närvara vid torsdagens tävling.

De får möta vinnande lag från Järvenskolan Södra i stadsfinalen. Vinnaren får kvala till riksfinalen där de tio bästa lagen gör upp.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

LindengymnasietKunskapsskolanMatMatlagningskola
Relaterat