Perenner och träd i Talltullen behöver extra bevattning och växtligheten ska få släcka törsten med sjövatten. Foto:

Kommunens planteringar får sjövatten

Katrineholm

Bevattningsförbudet kvarstår minst över helgen. För kommunens nyplanteringar som kräver mycket vatten har man hittat en lösning för att inte växter och träd ska torka bort.

Den här veckan och två veckor framåt kommer Katrineholms kommun att plantera ut sommarblommor. När Sörmland vatten införde bevattningsförbud i Katrineholms kommun under onsdagen valde service- och teknikförvaltningen att kontakta Sörmland vatten direkt för att stämma av läget.

– Med tanke på hur vädret varit så kom det inte som någon överraskning att bevattningsförbudet infördes, men i nyplanteringar går det åt en hel del vatten. Vi har bland annat alla perenner och träd i Talltullen som vi har extra bevattning på, säger Karin Engvall som är avdelningschef med ansvar för bland annat parkenheten.

Från förvaltningens sida vill man ta sitt ansvar som alla andra och nu har man hittat ett alternativ.

– Vår plan är att i möjligaste mån att gå över till att vattna med sjövatten. Vi får pumpa upp sjövatten i vår tankbil och sen kan vi fylla på i de mindre kubiktankar vi kör ut för att kunna vattna.

Karin Engvall konstaterar att vattentillgången ser olika ut från kommun till kommun och att förutsättningarna ändå är bra i Katrineholm.

– Det har ju kommit lite regnskurar.

Engvall flaggar för att årets utsmyckningar kommer att bli något alldeles extra i Katrineholm, som gjort sig känd som en blomsterstad.

– Det skvallras om att det har gått bra i växthuset och det är hög kvalitet på det som levererats ut, så jag ser verkligen fram emot planteringarna.

Den tidiga sommarvärmen har gjort att vattenförbrukningen ökade och det fick Sörmland vatten att införa bevattningsförbudet i onsdags.

Helen Sylvefjord är kommunikationsansvarig på Sörmland vatten och uppmanar kommuninvånarna att hålla utkik på deras hemsida där utvecklingen rapporteras.

– Förbudet ger effekt och det kommer att ligga kvar minst över helgen för att få en stabilare vattentillgång, säger hon.

Bevattningsförbud

I onsdags införde Sörmland vatten bevattningsförbud i Katrineholms kommun för de hushåll som har kommunalt vatten. Det innebär att man inte får vattna med slang och spridare i trädgården eller fylla eller byta vatten i pooler större än tre kubikmeter.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms kommunKatrineholmVattenblommor
Relaterat