Foto:

Kommunanställd stal pengar – straffas nu

Katrineholm

En tidigare anställd i kommunen har nu fått strafföreläggande för att ha fört över drygt 257 000 kronor från kommunens konton till sig själv.

En person, tidigare anställd av kommunen, har nu fått strafföreläggande om att betala dagsböter för tre fall av trolöshet mot huvudman och tre fall av bedrägeri, där kommunen är den utsatta parten. Det började hösten 2017 med att personen enligt föreläggandet förde över 165 509 kronor vid 19 tillfällen från kommunens konto till sitt eget. I januari i fjol har personen fortsatt brottsligheten, genom att manipulera program ha ändrat ett mottagarkontonummer till sitt eget kontonummer, vilket innebar att 42 000 kronor fördes över till det egna kontot.

I augusti i fjol gjorde personen samma sak igen och 9 545 kronor samt 40 000 kronor gick till personens bankkonto, i stället för till de leverantörer som skulle ha fått betalt av kommunen. Sammanlagt rör det sig om 257 054 kronor.

Ett strafföreläggande samt villkorlig dom är normal påföljd för tidigare ostraffade personer, som begår förmögenhetsbrott. Föreläggandet innebär att ärendet kan avgöras utan rättegång, men det bygger dels på att personen erkänt, dels på att personen antingen betalar in böterna eller skriver under föreläggandet. Om personen betalat tillbaka pengarna eller inte har ingen betydelse för straffet, men däremot för skadeståndskravet. Katrineholms kommun har fått tillbaka pengarna, berättar Susanne Sandlund, ekonomi- och personalchef i kommunen.

Hon säger att stölderna upptäcktes både genom kommunens olika internkontroller, men också genom att leverantörer hörde av sig och undrade varför de inte fått betalt.

– Det här har föranlett att vi har fått ändra våra rutiner. Vi är alltid två stycken när vi ska lägga in nya leverantörer. Det är många olika steg, men vi har förstärkt kontrollen i ett tidigare skede, säger Susanne Sandlund.

Personen arbetar inte längre kvar i kommunen.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms kommunEkonomi
Relaterat