Kockkamp i hemkunskapsköket

Katrineholm

Kreativa lösningar och kvickhet vid köksbänken krävdes när elever på Järvenskolan Södra i går kockduellerade. Stekoset tätnade och stressnivån höjdes vartefter klockan tickade.

Under hösten tampas niondeklassare i Vingåker och Katrineholm i den nationella skoltävlingen Kockduellen. Järvenskolan Södra, Slottsskolan och Kunskapsskolan deltar och den 17 januari blir det kval till riksfinalen på restaurangskolan i Katrineholm.

— Det handlar framför allt om att väcka intresset för matlagning. Branschen skriker efter arbetskraft, men tyvärr är det en nedåtgående trend att elever inte söker sig till restaurang- och livsmedelsprogrammet trots att det är en så bred utbildning, säger Fredrik Forss som är kock och lärare på Lindengymnasiet.

Kockduellen arrangeras av branschorganisationen Visita för att få eleverna intresserade av matlagning och av att välja restaurangprogrammet på gymnasiet. Tävlingen arrangeras inom ramen för hemkunskapen på högstadiet och de deltagande lagen får en korg med råvaror som de ska skapa en måltid av på 50 minuter.

Lokalt deltar niondeklassare från Slottsskolan i Vingåker och Järvenskolan Södra samt Kunskapsskolan i Katrineholm. När Kuriren hälsar på är det elever från 9C1 och 9A2 som tävlar mot varandra.

Förväntansfulla och taggade kastar de sig över uppgiften: att laga en maträtt som ska innehålla kycklingfilé, potatis, gul lök, morötter och grädde på tid.

— Det är väldigt kul att se att de är så entusiastiska. Det brukar vara sådan här action annars också, det är ett populärt ämne och eleverna gillar att jobba praktiskt och vara kreativa, säger läraren Josefine Münter.

Kockduon Linus Nilsson och Jakob Kvarnström har precis som Sickan i Jönssonligan en plan.

— Vi ska göra Hasselbackspotatis med smörstekt kyckling och champinjoner och få till mycket goda smaker, säger Linus Nilsson.

Emma Nilsson, Sandra Runström och Filippa Andersson arbetar effektivt sida vid sida med sin rätt som bland annat har finesser som stekt citronhalva.

— Vi löser det väldigt bra, men det är lite stressigt, säger Emma Nilsson i farten.

När Fredrik Forss hojtar att det bara är 17 minuter kvar tilltar stressen i köken.

— Oh shit, vi kommer inte att hinna! hojtar en av eleverna.

Men på given signal efter 50 minuter släpps grytor och kastruller och på bänken dukas flera variationer på temat fram av de hoppfulla lagen som hoppas ta plats i riksfinalen i Stockholm den 9 februari.

  • Emma Nilsson, Sandra Runström och Filippa Andersson är djupt koncentrerade när de tillagar sin kycklingrätt. Foto:
  • Med fri lejd till krydd- och torrvaruskåp och ett helt bord med råvaror gäller det att hitta rätt rätt. Foto:
  • Felicia Lundström och Angelina Al-Khabbaz jobbar koncentrerat. Foto:
  • Tempot är högt och spisar och ugnar går varma i kampen mot klockan. Foto:
1/

Kockduellen

Riktar sig till högstadieelever och arrangeras av branschorganisationen Visita. Tävlingen genomförs i tre steg: en skoltävling, en stadsfinal mellan skolor och en riksfinal i Stockholm.

Syftet är att både väcka intresse för matlagning och locka unga till restaurangbranschen.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

LindengymnasietKatrineholmMatMatlagningUngdomar
Relaterat