Foto:

Katrineholmare får böter för bidragsfusk

Katrineholm

Vid tio tillfällen uppgav mannen att han vårdade sjukt barn, trots att han inte avstod från arbete. Nu döms han för bidragsbrott.

Vid tio tillfällen mellan mars 2014 och februari 2015 har mannen, bosatt i Katrineholm, anmält tillfällig föräldrapenning, vård av barn, för sitt barn som varit sjukt. Han har fyllt i blanketten till Försäkringskassan och angett datum då han avstått från arbete. Sammanlagt har kassan betalat ut 30 985 kronor till mannen. Men mannen saknade arbete och kunde därför, enligt en dom i Nyköpings tingsrätt, inte heller avstå från arbete.

Mannen har erkänt gärningarna, men har sagt att han trodde att man fick föräldrapenning när ens barn var sjukt, oavsett om man normalt skulle ha arbetat eller inte.

Tingsrätten anser att det är styrkt att mannen fått felaktiga utbetalningar och för mycket pengar utbetalade. När det gäller frågan om uppsåt konstaterar rätten att mannen felaktigt ansökt om bidrag vid flera tillfällen och under längre tidsperiod. Med det i åtanke borde han ha insett risken för att få felaktiga utbetalningar.

Mannen får villkorlig dom och ska betala 40 dagsböter.

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

FörsäkringskassanNyköpings tingsrättKatrineholmDom
Relaterat