Ludwig Berg gick vidare till yrkes-SM. Foto:

Katrineholm till SM-final i plåtslageri

Katrineholm

Ludwig Berg från Växjö studerar till plåtslagare i Katrineholm. Nu är han uttagen till yrkes-SM och SM i plåtslageri.

Den 27 april är det dags för "SM för unga plåtslagare 2018" i yrkes-SM i Uppsala. Under januari genomfördes uttagningstävlingarna på gymnasieskolorna i landet. Tävlingarna bestod i att tillverka en låda med skjutbart lock och en infälld falsad kon, allt i lackerad förzinkad stålplåt. Från gymnasietävlingarna gick finalister vidare från Hudiksvall, Uppsala, Karlstad, Norrköping, Linköping och Växjö.

Växjöfinalisten Ludwig Berg får sin utbildning till plåtslagare i Katrineholm, vid PVF Teknikcentrum. I Växjö går han på bygg- och anläggningsprogrammets lärlingsutbildning och är ute mycket på företag och arbetar, men i skolan i Katrineholm får han öva sig i svårare moment.

— Vi koncentrerar oss på de svåra sakerna, som man inte sätter en lärling på. Framförallt på taktäckning, där de svåra delarna är runt hinder, skorstenar, fönster, rör. Det är de typiska läckagepunkterna också, säger Niklas Angelöf, från PVF Teknikcentrum.

Vad tävlingsdeltagarna ska få för uppgift på SM är inte officiellt än, men Niklas Angelöf berättar att det ska vara lite klurigt.

— Det ska vara någonting som gör att publiken kan se och förstå vad man gör och det ska innehålla klurigheter och krävas yrkesmannaskap.

För de färdiga plåtslagarna är arbetsmarknaden god. Nästan alla tak, berättar Niklas Angelöf, kräver något plåtarbete.

— Om de bara är intresserade har de jobb efter skolan, säger han.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmHantverkSkola
Relaterat