Katrineholm har fortfarande mest solel per invånare i länet Foto:

Katrineholm kvar i solelstoppen

Katrineholm
annons

El från solceller fortsätter att vinna mark. Ny statistik visar att Katrineholm fortfarande har mest solel per person i Sörmland.

I slutet av juni skrev Katrineholms-Kuriren att Katrineholm är bäst i länet på solel. Den installerade effekten av solel har ökat med 106 procent i Sörmland mellan 2015 och 2016. Och mest effekt per person hade Katrineholm. Nu kommer färska siffror för juni 2017 som bekräftar Katrineholms ställning som solelskommun.

Med en effekt på 22,3 W per invånare hamnar Sörmland på plats 4 i en rankning av vilka län som har installerat mest solceller. Mest solel per invånare i länet har fortfarande Katrineholm med 52,2 Watt per invånare. Den fina siffran räcker till en femteplats i hela landet. Totalt har solcellerna som installerats i Katrineholm en effekt på 1 756 kW.

Katrineholms kommun har många eldsjälar som lockar andra att införskaffa solel. Det var en förklaring till Katrineholms solelsframgångar som Fredrik Wedelstam, projektledare på Energikontoret i Mälardalen, gav i artikeln i juni.

Statistiken har sammanställts av Fossilfritt Sverige, Power circle och Svensk solenergi. Den baseras på anläggningar som är registrerade i det så kallade elcertifikatsystemet.

– Installationen av solceller har nu börjat ta fart på allvar i Sverige. För sörmlänningar innebär det en möjlighet att sänka sina energikostnader på sikt och bidra till 100 procent förnybar el i Sverige, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige i ett pressmeddelande.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmEnergiMiljösol
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka