Foto:

Karsuddenpatient får använda dator

Katrineholm

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, konstaterar att det var fel att hindra en patient på Karsudden från att använda dator med hänvisning till att patienten betedde sig störande och otrevligt.

Ivo har granskat hur en patient på Karsuddens sjukhus fått sina möjligheter att använda elektroniska kommunikationstjänster – dator – inskränkta.

Patienten får rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning på sjukhuset. Enligt lagen har patienterna rätt att använda dator så länge de inte missbrukar användningen.

I det nu aktuella fallet har patienten ofta hamnat i konflikter med medpatienter kring sin datoranvändning. Patienten ska också ha varit störande och haft svårt att sköta sina datortider.

Mot denna bakgrund beslutades om att patientens datoranvändning skulle inskränkas. Men att göra detta på grund av ordningsstörningar är inte rätt, slår Ivo fast i sitt beslut.

Patienter på rättspsyk har en i princip obegränsad rätt att använda dator, skriver Ivo i sitt beslut. Dock måste de använda sig av utrustning som tillhandahålls av vårdgivaren. Det är också möjligt att sätta upp regler exempelvis för när användning av dator inte ska ske. Men detta är att betrakta som trivselregler som är frivilliga att följa.

Att hindra en patient från att använda dator är bara tillåtet om datoranvändningen missbrukas och om detta är till men för vården, något som alltså inte ska ha varit fallet med den patient vars rätt till datoranvändning Ivo nu har granskat.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Karsuddens sjukhusKatrineholm
Relaterat