Fader Thanh Thaddeus Tran Chanh, kardinal Anders Arborelius, Samuel Fahlberg och Anthony Vu gör sig redo för mässan. Foto:

Kardinal på besök i Katrineholm – vill förena Sveriges katoliker

Katrineholm

Under söndagen fick den katolska församlingen i Katrineholm, Vår Fru av Lourdes kapell, besök av Sveriges första och enda kardinal.

Den 28 juli i år blev han tilldelad den katolska kyrkans näst heligaste titel - kardinal. Nu har biskopen för Stockholms katolska stift en egen titelkyrka i Rom och han bestämmer tillsammans med de andra kardinalerna vem som blir nästa påve. I söndags besökte han Vår Fru av Lourdes kapell i Katrineholm för att predika under den heliga mässan.

– Jag har fortfarande mina gamla biskopsrutiner och gör i princip samma arbete som förut, men jag har uppmärksammats mer i media, vilket jag inte riktigt var beredd på, skrattar kardinal Anders Arborelius.

Han tror att han fått hederstiteln för att påven vill stärka den katolska minoriteten i de nordiska länderna.

– Vi är ganska få katoliker här, men vi blir fler i samband med den ökade invandringen. Vi vill hjälpa och förena katolikerna, trots de olika kulturella och sociala bakgrunderna, berättar han.

Sist han besökte församlingen i Katrineholm var när Vår Fru Lourdes kapell invigdes för fem år sedan, och uppslutningen till söndagens mässa var stor. Många ville lyssna till och välsignas av den nyblivna kardinalen.

– I dagens Sverige finns det många som känner sig obehövda och ensamma. Tänk efter, bröder och systrar. Finns det någon i er närhet som ni kan hjälpa, som vi kan ta in i vår gemenskap, predikade kardinal Arborelius under mässan som leddes på både svenska och vietnamesiska av Fader Thanh Thaddeus Tran Chanh.

Katolikerna tog emot kommunionen och de icke-katoliker som var där fick lägga höger hand på sin vänstra axel och bli välsignade. Mässan avslutades med en internationell buffé i församlingens lokaler.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholmkyrkan religion
Relaterat