Här, på Skogsborgsskolans långsida mot Dalagatan, ansöker kommunen om att få sätta upp sammanlagt fem kameror. Foto:

Kameror ska stoppa skadegörelse på skola

Katrineholm

Skogsborgsskolan är den mest utsatta skolan när det gäller skadegörelse. Nu ansöker KFAB om tillstånd för 47 kameror på skolan.

Problemet är fortfarande stort även om det minskade något i fjol.

— Det här är nödvändigt. Kostnaden kan varken öka eller ligga kvar på den här nivån, säger Fredrik Olovsson (S), styrelseordförande på Katrineholms fastighets AB.

Förra året kostade skadegörelsen på kommunens skolor och förskolor en knapp miljon kronor. Den mest utsatta skolan under 2016/2017 var Skogsborgsskolan, här kostade skadegörelsen det kommunala fastighetsbolaget omkring 300 000 kronor. Skadegörelsen består nästan uteslutande av glaskross.

— Vi har tidigare haft problem på Sandbäcksskolan. Där sitter numera 14 kameror. Efter det har skadegörelsen minskat. På Nyhemsskolan ser vi också en bra trend, säger Fredrik Olovsson.

Enligt Tobias Lundqvist, fastighetschef på KFAB, ska KFAB ansöka om att få sätta upp sammanlagt 47 kameror på Skogsborgsskolan.

— Vi har tagit ansökan som vi gjorde till Sandbäcken och gjort en likadan för Skogsborgsskolan, där vi bifogar polisanmälningar och intyg från exempelvis skolan, berättar Tobias Lundqvist.

Att sätta upp de 14 kamerorna på Sandbäcksskolan kostade 100 000 kronor, därför räknar KFAB med att de kommer ganska långt med de 300 000 som de i nuläget lägger på skadegörelsen.

Skadegörelsen kostar inte bara KFAB pengar. Städningen tillkommer, det som stjäls måste ersättas, verksamheten påverkas och många gånger skapar skadegörelsen otrygghet för både barn och personal.

— Det är svårt att sätta en prislapp på en ökad trygghet, säger Fredrik Olovsson.

Kamerorna fungerar både förebyggande och kan bidra med bevis. Den som begår ett brott riskerar inte bara att åka dit. Han eller hon riskerar också att bli skadeståndsskyldig.

— Vi är många gånger med i medlingen med socialen och pratar med både ungdomarna och deras föräldrar. Vi berättar hur skadegörelsen påverkar verksamheten och vad vi i stället hade kunna göra för pengarna. De flesta gångerna slutar det med att ungdomarna själva är med och betalar, berättar Tobias Lundqvist.

Om ansökan godkänns av länsstyrelsen planeras kamerorna att vara i drift till sommarlovet.

Kostnaden år för år

2017: 950.000 kronor

2016: 1.140.000 kronor

2015: cirka 750.000 kronor

2014: cirka 500.000 kronor

2013: cirka 625.000 kronor

2012: cirka 610.000 kronor

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

KFABKatrineholmSkogsborgsskolanSkadegörelseSkola
Relaterat