• Journalistik har stått på schemat varje dag i klass 4D på Forssjö skola. Det har gett klassen chansen att prova på att intervjua, skriva och fotografera. Foto:
  • Nyhetskonsumtion har stått på schemat varje dag, hela terminen. Foto:
1/

Journalistik på schemat gav fjärdeklassarna pris: "Genom nyheter får man veta mycket"

Forssjö

Hela terminen har eleverna i klass 4D på Forssjö skola provat jobbet som journalist. Nu prisas de för bästa läsarbild och bästa insändare i Minibladet.

– Det är roligt att intervjua och skriva saker, säger Edit Landqvist.

Klassen berättar att ett av uppdragen inneburit att de fått chansen att intervjua artisten Renaida, som var med i Melodifestivalen. De förberedde frågor, planerade hur de skulle fixa bilder och filma, och ringde sedan upp via facetime.

– Vi ställde öppna frågor. Då får man längre svar, säger Astrid Nordström.

Astrid Nordström berättar att det spelar roll hur frågan ställs vid en intervju. En öppen fråga ökar chansen att få ett utförligare svar. Foto:

Varje dag har journalistik stått på schemat i klassen. De har läst Minibladet på Katrineholms-Kurirens sajt.

– Jag vill få veta vad som händer i världen. Genom nyheter får man veta mycket. När jag vet vad som händer känner jag mig trygg, säger Alvin Andersson.

– Det är viktigt att skaffa sig en omvärldsförståelse – och få läsa annat än skönlitteratur, säger läraren Sofia Norén Berglund, som också pekar på vinsten med att eleverna får prova på att skriva olika texttyper.

– Minibladet har gjort att vi har fått göra det på riktigt, säger hon och förklarar att texter och bilder som klassen jobbat fram också blivit publicerade på Minibladet.

Ett uppdrag har varit att testa att skriva insändare. Här har klassen fått pröva sina kunskaper att skriva argumenterande text.

Katrineholms-Kurirens chefredaktör Marie Hillblom uppvaktar Astrid Nordström och Emelie Karlsson för bästa insändare och Viktor Fridbäck för bästa läsarbild. Foto:

Astrid Nordström och Emelie Karlsson tilldelas Minibladets pris för sin insändare inom ämnet källkritik. Här har de skrivit om fejkade give-aways och hur det lurar människor. 500 kronor blev belöningen till skribenterna och hela klassen.

Många fruktklistermärken blir det på ett år när kompisarna hjälps åt. Det är Oskar Johanssons stol i klassrummet ett bevis på. Foto:

Viktor Fridbäck vann pris för bästa läsarbild. Bilden han tog var ett inslag i uppgiften att skriva dagbok. Han plåtade klasskompisen Oskar Johanssons stol, som är en viktig del av hans vardag i skolan. Här sätts flera klistermärken från frukter fast varje dag och samlingen har blivit imponerande.

– Jag har samlat ett år och får ungefär fem om dagen med hjälp av klasskompisarna, säger Oskar Johansson.

Bilden gav Viktor Fridbäck och klassen 1500 kronor.

Minibladet

Minibladet är ett nyhetsmaterial för barn som ges ut i samarbete med bland annat Katrineholms-Kuriren. Här finns också en reporterskola som syftar till att göra barn intresserade av journalistik och av samhället.

Minibladet finns på webben och publiceras i Katrineholms-Kuriren varje lördag.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

ForssjöKatrineholmJournalistikskola och utbildning
Relaterat