Foto:

Jonas Karlsson uttagen till kocktävling

Björkvik

Jonas Karlsson från Björkvik har gått vidare i tävlingen Årets kock.

– Det känns som om jag har en bra rätt, säger han.

Jonas Karlsson från Björkvik tävlade i Årets kock redan för två år sedan, då han gick till final. Nu jobbar han som kökschef på Gotland, och ställer alltså upp i tävlingen på nytt.

Den första uttagningen sker genom att deltagarna får skicka in ett recept på en för-, huvud- eller mellanrätt. 32 av dessa går vidare till en kvalomgång.

Till de recept som föll juryn i smaken hör Jonas Karlssons. Han tävlar med en lammrätt: långbakad örtstekt lammbog med tomat, fänkål, färsk vitlök och basilika

– Det känns som att jag har en bra rätt. Den är ganska enkel, med mycket smaker. Jag gillar när det är ganska raka och enkla smaker, säger Jonas Karlsson.

Kvaltävlingen äger rum den 19-20 juni. Då ska deltagarna laga de recept de skickat in. De kommer också att få andra uppgifter att tävla i.

Av de 32, som gått vidare i den första uttagningen, ska åtta sållas fram till finalen.

Jonas Karlsson har gått på Lindengymnasiet i Katrineholm och därefter utbildat sig i Grythyttan. Han har jobbat på olika restauranger, bland annat Julita värdshus.

Nu är han kökschef på restaurangen Lilla Bjers, en restaurang som serverar Krav-märkt och gårdsproducerad mat.

– Alla grönsaker kommer från vår egen gård, säger Jonas Karlsson.

Läs mer om dessa ämnen

BjörkvikMatrestauranger