Janne-rutan på plats lagom till VM-avspark

Katrineholm/Fotbolls-VM

Nu är den på plats: hyllningen till Janne Andersson och det svenska fotbollslandslaget.

– Man känner att det är helig mark, säger Patrik Lindberg, en av konstnärerna till konstverket på parkeringen vid Biltema.

En blågul fotboll, omgiven av guld och tydliga kantlinjer. Så ser Janne Andersson-rutan vid Lövåsen ut. Parkeringsplatsen, där överenskommelsen mellan Svenska fotbollförbundet och Janne Andersson som ny förbundskapten för det svenska herrlandslaget träffades, har nu målats in som ett landmärke i Katrineholm.

– Det är roligt att skapa lite fotbollshistoria. Det var här det hände. Och den blir förstås ännu mer legendarisk om de tar VM-guld, säger Patrik Lindberg samtidigt som han sprayar guldfärg på asfalten.

Han gör konstverket tillsammans med Örebrokonstnärskollegan Petter Nilsson.

– Det är första gången vi målar en parkeringsruta, säger Patrik Lindberg och förklarar att de är mer vana att jobba med sprayfärg än med pensel.

  • Petter Nilsson, Örebrobaserad konstnär, ser till att en fotbollshyllning föds. Foto:
  • Patrik Lindberg och Petter Nilsson planerar tillsammans med Biltemas Johan Gerdevåg. Foto:
  • Johan Gerdevåg, marknadschef på Biltema, är nöjd med fotbollshyllningen. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Uppdraget kommer från Biltema som ser det som självklart att markera den historiska platsen.

– Vi vill ge tillbaka till Katrineholmarna, säger Johan Gerdevåg, marknadschef på Biltema, som förklarar att det nya landmärket kommer att synas från luften och tydligt sätta Katrineholm på fotbollskartan.

Den nymålade rutan är avspärrad för parkering medan den härdar. "Här började VM", deklarerar skyltarna som spärrar av. Men så fort färgen är riktigt torr är det fritt fram att parkera även i den här rutan – om man måste, och det är fullt på övriga platser.

– Men börja gärna med att kolla in den och heja på Sverige, säger Johan Gerdevåg, som hoppas på ett VM som blir lika magiskt för Sveriges del som det 1994, då det blev ett brons.

Vid en svensk VM-framgång lovar han fest i rutan.

Johan Gerdevåg hoppas också att den flexibla inställning som han upplevde från Katrineholms kommun när företaget etablerade sig här upprepas:

– Överraska oss. Se till att kommunen snabbt får upp en plakett vid rondellen intill Biltema som en hyllning till Janne Andersson och att den får namnet Jannerondellen.

  • Konstnärerna Petter Nilsson och Patrik Lindberg täcker av Janne Andersson-rutan – hyllningen till förbundskaptenen, som fick klart med sitt uppdrag precis här, i en bil på den här parkeringsrutan. Foto:
  • Katrineholms-Kurirens chefredaktör Marie Hillblom får bidra till guldfärgen och hoppas att det är ett tecken som ska ge Sverige VM-framgång. Foto:
1/

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmLövåsenFotbolls-VMSport
Relaterat