Patrick Dallard arbetar med förra årets isblock. Foto:

Isblocken tillbaka till torget för femte året i rad

Katrineholm

För femte året i rad får Katrineholm konst i form av isblock på torget till jul.

Första året Stortorget i Katrineholm pryddes av isblock från Jukkasjärvi under julmånaden, var 2014. I år kommer de tillbaka igen, med samma konstnärer som förra året; Julia Adzuki och Patrick Dallard. I slutet av november ska isblocken skulpteras och innehålla båda ljud- och ljusupplevelser. Katrineholms kommun och Citysamverkan bekostar tillsammans iskonstverken.

Hur kommer det sig att det är samma skulptörer som återkommer i år?

– Vi är så nöjda med arbetet de gjorde förra året. Både deras bemötande mot åskådare och att de skapade något som gick att interagera med, sitta i, blåsa ljud i, säger Sofia Lycke, konstansvarig i Katrineholms kommun.

Är skulpturerna fortfarande populära?

– Absolut! Vi får in många önskemål om att vi ska fortsätta med arrangemanget. Isblocken engagerar många och är väldigt uppskattade. De lyser på ett fint sätt upp vårt centrum och många tycker att det är spännande att titta på när konstnärerna skapar sina verk, säger Ida Grönwall från KFV Marknadsföring.

Men både första året och förra året har skulpturerna vandaliserats.

Hur kan vandaliseringen stoppas den här gången?

– Vi är otroligt ledsna för att någon bestämde sig för att förstöra isblocken och därmed upplevelsen för alla andra. Det får dock inte stoppa oss och därför gör vi det igen och hoppas att vandaliseringen inte kommer att upprepas. Isblocken samlar människor på ett fint sätt, säger Ida Grönwall.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmStortorget Katrineholm
Relaterat