Inte så lätt att vara cyklist heller

Krönika av Anders Göransson

Den senaste tiden har det varit några insändare som kritiserat cyklister. I några fall med rätta, för cyklister har absolut ingenting på trottoarerna att göra. För att inte tala om alla tvåhjulingar som förs fram utan lyse.

Många retar sig på cyklister, men det är tusan inte så lätt att vara cyklist heller bland alla fotgängare och bilister.

För hur många gånger har det inte hänt att cykelbanan blockeras av fordon som kör hela vägen fram i vägkorsningar – och får vänta på korsande trafik. Senast skedde det häromdagen när jag inte mindre än tre gånger fick stanna för en lastbil och två personbilar på den korta sträckan mellan Laggarhult och Lövåsen.

Fotgängarna lever lite för ofta också i sin egen värld, inte sällan fångade av en femtumsskärm i ena handen. Gärna med ett par hörlurar i öronen också så att de inte hör ringklockan.

För att inte tala om hundägare, där matte/husse prydligt går på gångbanan, men släpper iväg jycken som nosar på andra sidan cykelbanan med ett närmast osynligt koppel däremellan. Nyblivna mammor är sällan ett dugg bättre. Har du sett två på promenad på led? Eller två personer med rollator? Skulle inte tro det, de måste gå i bredd och ta upp hela gång- och cykelbanan.

Irriterad? Ja, det är klart. Jag vill ju bara fram, fram fort – men då brukar jag tänka på hur det är att köra bil över alla gupp så brukar den irritationen rinna av.

Läs mer om dessa ämnen

Krönika