Mordet vid Östra skolan den 14 maj i fjol är det allvarligaste brottet, i förhandlingarna som i dag börjar i Nyköpings tingsrätt. Foto:

I dag inleds rättegången i Nyköping — många åtalade

Katrineholm/Nyköping

I dag, måndag, drar den stora rättegången i Nyköpings tingsrätt i gång. Det är ett stort antal brott som ska avhandlas i rätten, under mer än två månaders tid.

Idag ska åtalspunkten grovt vapenbrott först avhandlas. Det handlar om ett automatvapen, en k-pist, som hittades i en bostad utanför Katrineholm av den kvinna som utsattes för utpressning av en av dem som åtalas för mordet vid Östra skolan, en 40-åring. Kvinnan har i förhör berättat att hon gav vapnet till 40-åringen, för att han skulle ta det till polisen, alternativt förstöra det, men enligt utredningen har mannen i stället sålt vapnet och använt hot om det för att pressa pengar ur kvinnan.

Under förmiddagen på rättegångens första dag är det kvinnan, 40-åringen, samt den 35-åring som står åtalad för anstiftan till mord som är kallade till tingsrätten. Under eftermiddagen ska det handla om utpressningen, där kvinnan är brottsoffer och 40-åringen samt en 22-åring, är tilltalade.

Vi rapporterar direkt från rättegången. Följ vår direktrapportering här:

Rättegången

Rättegången inleds i dag, den 12 februari, och beräknas hålla på till den 20 april med sammanlagt 25 rättegångsdagar.

Idag ska ett vapenbrott avhandlas och på eftermiddagen ska det handla om utpressning.

Enligt planen ska mordet vid Östra skolan komma upp i rätten tisdag den 20 februari.

Sammanlagt är elva personer åtalade, två kvinnor och nio män. Brotten är mord, våldtäkt, grov utpressning, grovt penningtvättbrott, grovt vapenbrott, grovt bokföringsbrott, skyddande av brottsling, anstiftan av grov misshandel, anstiftan av allmänfarlig ödeläggelse, narkotikabrott.

Tidningen har i flera artiklar redogjort för de många brott som utretts i kölvattnet av mordutredningen. Vissa brott, som en skjutning vid Kullbergska sjukhuset sommaren 2014 samt utpressningen, har skett redan före mordet. Under rättegångens 25:e dag, den 6 april, står 40-åringen anklagad för våldtäkt. Våldtäkt har enligt åtalet skett vid minst fem tillfällen, mellan mars och början av maj i fjol. Flickan som utsattes var flickvän till den mordåtalade 22-åringen.

Vid varje tillfälle, berättar flickan i förhör, var 40-åringen hotfull mot henne. Han sa bland annat att hon skulle få ångra sig om hon berättade om händelserna för sin pojkvän. 40-åringen ska ha instruerat flickan att svara i telefonen när han ringde, samt att komma hem till honom närhelst han ville det. Han ska också ha sagt att hon skulle göra slut med pojkvännen eller få "ett skott i ditt huvud". Vid ett tillfälle har han, enligt flickan, skickat sms undertecknat pojkvännen, med innebörden att pojkvännens mobil var död och att hon skulle komma till 40-åringen.

I förhör erkänner 40-åringen att han haft samlag med flickan, men han påstår att hon själv ville. 40-åringen säger att han är en gentleman när det gäller kvinnor och att det är flickan själv som sökt upp honom för sex.

Läs också

( 11 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings tingsrättKatrineholmÖstra skolan
Relaterat