Foto:

Enig hovrätt skärper straff för Mzori

Katrineholm/Stockholm

På fredagen kom domen i Svea hovrätt. Adnan Mzori döms till 14 år och nio månaders fängelse för medhjälp till mordet vid Östra skolan i Katrineholm. 22-åringens straff sänks radikalt.

Förutom för medhjälp till mordet på en 35-årig man vid Östra skolan den 14 maj 2017, döms Mzori för grovt bedrägeri och utpressning, samt vapenbrott.

Han dömdes i maj till 14 års fängelse för medhjälp till mord på 35-åringen, medan en 22-årig man dömdes till 18 års fängelse för mord. Under sommaren har hovrätten prövat domen och släppte, i samband med att förhandlingarna avslutades, 22-åringen på fri fot. 22-åringen dömdes i dag till två år och fem månaders fängelse för skyddande av brottsling och grovt vapenbrott samt grovt penningtvättbrott. Eftersom han inte döms för mordet behöver han inte betala skadestånd till offrets familj, utan Adnan Mzori får ensam stå även för skadeståndet.

Bevisningen räcker enligt hovrätten alltså inte till att döma 22-åringen för mordet, men rätten anser det ställt utom rimligt tvivel att han transporterat mordvapnet. Men trots att ingen döms för själva utförandet av mordet, döms nu alltså Adnan Mzori till 14 år och nio månaders fängelse för medhjälp till det.

Chefsåklagare Robert Eriksson betonar att han inte hunnit läsa hela domen, men säger så här till tidningen:

– När så mycket polisresurser är lagda på det här är det väl en framgång att man kommit fram till att en person varit medhjälpare. Vi var inte fel ute och polisens inriktning har varit korrekt.

Den 19-åring, som numera är 20 år gammal, som dömdes i tingsrätten till ett års fängelse för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling, får straffet fastställt.

Hovrätten skriver i domskälen: "Till skillnad från tingsrätten har hovrätten funnit att Adnan Mzori haft för avsikt att främja mordet på 35-åringen och att denne skulle avlida. Adnan Mzori har alltså agerat med s.k. avsiktsuppsåt".

Robert Eriksson kommenterar hovrättens formulering:

– Det är en polisinformatör som avsiktligen vill avsluta en medmänniskas liv. Det är riktigt tungt.

Hovrättens ledamöter var eniga.

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

Mord Östra skolanOrganiserad brottslighet
Relaterat