• Nya miljöregler försvårar installation av renoverade äldre vedspisar i hemmet. Foto:
  • Tittar man ner i eldstaden så ser man att det har tillkommit en plåt strax under kokplattan. Foto:
  • Jan Hultberg på Kamin och kakel visar en nytillverkad köksspis som är energiprovad. Foto:
1/

Hårdare krav ställs på vedspisar

Katrineholm

Boverket har infört nya strängare krav på fastbränslepannor och spisar. Detta innebär att om en husägare vill installera en äldre vedspis måste han kunna visa att spisen uppfyller miljökraven, vilket är en kostsam procedur.

Anledningen till de nya direktiven är att det sker en anpassning till EU-regler. Det i sin tur kommer att slå mot gamla svenska traditioner, menar Ebba Gillbrand, byggnadsvårdsansvarig på länsstyrelsen i Södermanland.

Tidigare har vedspisar, öppna spisar och kakelugnar varit undantagna, men den 1 juli i år är inte vedspisarna undantagna längre.

— Det förs redan diskussioner i våra grupper om de nya direktiven. Det verkar som att man har tagit i i överkant med de nya reglerna. Det är ju en så liten del som installeras på nytt och de spisar som installeras används inte så mycket heller. Det är en gammal tradition hos oss i Sverige med vedeldning, säger Ebba Gillbrand.

På Kamin och kakel i Katrineholm är det Jan Hultberg som har störst erfarenhet av eldstadsinstallationer.

Vad skiljer en ny vedspis och en gammal åt?

— Inte speciellt mycket, det är lite andra materialval, bland annat så används inte lera längre i spisarna. Det har tillkommit en plåt i eldutrymmet på spisen och den gör att gaserna tar ett varv till innan de fortsätter och det går också att ta in externluft i spisen. Men oavsett om man har en gammal eller ny kamin eller vedspis så går det att elda fel. Veden måste i första hand vara torr och rumstempererad för att ge maximal värme. Däremot är det stor skillnad på en modern kamin och en äldre när det gäller konstruktionen. Men även den nya går att elda fel i. Vi försöker att ge den som köper en kamin av oss så bra instruktioner som möjligt.

Reglerna säger att det är den som installerar en spis som ska bevisa att den uppfyller kraven. Samtidigt är det kommunerna som ska ge byggtillstånd och här kan det skilja på hanteringen och tolkningen av direktiven.

— Det kan bli så att i en kommun så räcker det med att man sänder in handlingar på en liknande, godkänd spis som man ska installera. I andra kommuner räcker inte det utan man måste bifoga ett godkännande, säger Jan Hultberg.

Nu har även en Facebookgrupp startat som har samlat över 2 000 medlemmar på kort tid under namnet "vedspisupproret"

Detta händer

I juli 2018 inför Boverket skärpta miljökrav på utsläpp och verkningsgrad för fastbränslepannor och rumsvärmare som kaminer. Undantaget för gamla vedspisar i köket försvinner. Kakelugnar och öppna spisar fortsätter att vara undantagna.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Länsstyrelsen i SörmlandKatrineholmBostadEnergi
Relaterat