Tablå kallas det när man gör olika former av pyramider. Foto:

Här kan alla hitta sin grej

Katrineholm

Sörmlands frisksportdistrikt anordnar för tjugonde året cirkusskola på fem orter runt om i Sörmland. Arrangemanget sträcker sig från måndag till fredag och Katrineholm är en av orterna där cirkusskolan, tack vare kommunalt stöd, är avgiftsfri.

Ledaren Isabelle Stigemyr från Värnamo frisksportklubb berättar att deltagarna, som är runt 60 till antalet och mellan 6 och 16 år, får prova på bland annat jonglering, enhjuling och golvakrobatik. På frågan varför man ska välja just cirkus blir svaret självklart;

– Det är det roligaste som finns, en annorlunda sommaraktivitet.

Hon menar att alla kan hitta just sin grej inom cirkusgenren. Många deltagare är återkommande samtidigt som det även fyller på med nya.

På onsdagen är träningen i full gång. Högt uppflugen på en enhjuling med ett stadigt grepp om ribbstolen återfinns Rakel Nyström, 12 år, från Katrineholm. Med en hjälpande hand från ledaren Pontus Gustafsson, Katrineholm, cyklar hon sedan sakta men säkert från ena änden av gymnastikhallen till den andra och tillbaka igen. Hon har cyklat enhjuling sedan hon var 9 år och säger att hon kanske ramlade fyra gånger i början. Rakel Nyström har även en egen enhjuling hemma men säger att akrobatik och trampolin är lika roligt. Vad tyckte hon då om att cykla på en så hög enhjuling?

– Jag var livrädd, svarar hon skrattande.

  • Högt uppflugen på en enhjuling med ett stadigt grepp om ribbstolen återfinns Rakel Nyström, 12 år, från Katrineholm. Foto:
  • Rakel Nyström, 12 år, från Katrineholm håller balansen med hjälp av ledaren Pontus Gustafsson, även han från Katrineholm. Foto:
1/

Längst bort i gymnastikhallen studsar Ellen Dahlin, 7 år, från Julita, upp och ner på trampolinen under överseende av ledaren Linus Staf från Motala. Hon gör en serie kallad "elefanten". Den består av gruppering, sitt, pik och snurr. Även om trampolin också är kul tycker Ellen Dahlin att jonglering är allra roligast.

  • Ellen Dahlin, 7 år, Julita gör en serie de kallar elefanten. Den består av gruppering, sitt, pik och snurr. Foto:
  • Det råder hög koncentration när Natasha Johansson, 12 år från Katrineholm, övar med jongleringsbollarna. – Det går ganska bra, säger hon, det svåraste är att försöka fånga bollarna. Till vänster syns ledaren Pontus Gustafsson, Katrineholm Foto:
  • Syskonen Lea och Hannez Zetterberg, Katrineholm gör en två tablå som kallas sockerbiten. Foto:
1/

På fredagen avslutas cirkusskolan med en föreställning dit familj, kompisar och allmänhet är bjuden.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

BarnFriskvårdUngdomarsommar
Relaterat