Många pendlar, men betydligt fler jobbar på hemmaplan av katrineholmarna. Foto:

Här jobbar de flesta på hemmaplan

Katrineholm

75 procent av de katrineholmare som jobbar gör det i hemkommunen. Det är betydligt mer än i pendlarkommuner som Vingåker, Trosa och Gnesta.

Hur stor andel av befolkningen som arbetar i samma kommun som de bor i varierar stort mellan landets kommuner. I Salem i Stockholms län är det blott 18 procent av den förvärvsarbetande befolkningen, som arbetar i sin hemkommun. I Kiruna är siffran 96 procent.

Det visar statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, som nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Även mellan de sörmländska kommunerna är skillnaderna stora. I Katrineholms kommun arbetar 75 procent av den arbetande befolkningen i hemkommunen. I Vingåker är den siffran 57 procent och i Flen 64.

Högst arbetspendling bland de sörmländska kommunerna har Gnesta, där bara 43 procent jobbar i sin hemkommun.

Av Sveriges totalt 4,8 miljoner förvärvsarbetande är det 3,2 miljoner som bor och arbetar i samma kommun.

– Vi bor och jobbar väldigt koncentrerat i Sverige. De flesta bor nära sin arbetsplats. Ungefär en tredjedel av arbetskraften pendlar över kommungräns, säger Erika Sandow, kulturgeograf och forskare vid Umeå universitet, till Siren.

Skillnaderna återspeglar kommunernas storlek och förstås närheten till jobb i andra kommuner.

– Arbetsmarknadsregionerna är större kring storstäder och mindre i glesare områden. Det ska löna sig att pendla, så det handlar om avstånden som man kan nå inom rimlig tid, säger Erika Sandow.

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmArbetsmarknadPendling
Relaterat