• – Det har varit bedrövligt att inte kunna grilla i sommar med alla grillförbud, men det är bara att acceptera, tycker Per Ehrlund. Foto:
  • Per Ehrlund är Katrineholms meste grillare. Den gångna sommaren har han arbetat på sin andra grillbok efter grillförbud runt om i landet. Foto:
1/

Grillsäsongen tuff för grillfantasten Per

Katrineholm

Han har fått sitta hemma längre än han räknat med i sommar. Från början hade frilansande grillkocken tagit en extra lång tvåveckorssemester med frugan Berit, men ledigheten blev längre än han räknat med.

Det är sommarens alla grillförbud och den extrema torkan som har omöjliggjort hans verksamhet. Per Ehrlund är frilansande som grillare och arbetar med en stor grilltillverkares evenemang runt om i Sverige. Utöver detta så har han egna evenemang och inspirationskurser på sin arbetslista.

Årets sommartur skulle bland annat gå runt Siljan och mot Gävletrakten men med alla bränder och påföljande eldnings och grillförbud så har turen fått ställas in.

– Vi sysslar ju med att inspirera människor att grilla och vi har resonerat som så att även om man kanske kunnat grilla på asfalt eller grusplaner så vill vi inte medverka till att folk går hem, struntar i förbuden och grillar, säger Ehrlund.

Per Ehrlund menar att man alltid ska ha respekt för eld och grillkol.

– Jag lärde mig själv den hårda vägen. Jag hade lagt kol som jag var säker på att den var släkt i komposten, men så kom grannen in morgonen därpå och knackade på dörren för att berätta att det brann i min kompost. Det var jag tacksam för och att komposten inte stod nära något annat. En plåthink att förvara kol i och att hälla vatten på är en bra rekommendation, säger Per Ehrlund.

Hur har du fördrivit den ofrivilliga ledigheten?

– Jag fick kontrakt på en ny grillbok, så det har inte varit svårt att få tiden att gå. Jag sitter och skriver på den och jag och fotografen har rest runt och tagit bilder.

Vad kommer den att handla om?

– Det är helheten, hur man kan laga hela måltiden vid grillen, att man inte behöver gå in och göra halva måltiden i köket.

Hur klara du ekonomin med ett tapp under en månad?

– Jag har varit egenföretagare under många år, tidigare var det som snickare med olika byggen och då kunde det bli ofrivilliga stopp. Då gäller det att ha lagt upp en buffert för att klara av även en period utan inkomst.

Ehrlund berättar att elgrillar visserligen har fått ett uppsving och han menar dessutom att de blivit mycket bättre de senaste åren. Fortfarande är dock hans favorit kolgrillen.

– Det går så mycket lättare att variera smakerna på den, menar han.

Ett grilltips ur nya grillboken

Köp en hel gös, urtagen och fjällad.

Fänkål, dill, citron hackas grovt. Fyll fisken med detta och bind ihop med bindgarn.

Nu ska fisken in i grillen på indirekt glöd (vid sidan av glöden) och en temperatur på 170 grader. Här ska den vara mellan 45 minuter och en timme till den håller 52 grader på tjockaste stället.

Samtidigt med gösen lägger du in hasselbackspotatis i grillen. Smöra potatisen då och då.

Låt potatis och fisken vila. Ställ in en stekpanna i grillen och låt den bli het. I pannan häller du i lite olja, grönkål och hackad vitlök som fräses upp.

Citronhalvor ska du alltid ha på grillen som du kan klämma saften ur över råvarorna lite då och då.

Smaklig måltid.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmMatlagningnäringsliv
Relaterat