Hösten brukar komma till våra trakter under slutet av september, enligt SMHI. Foto:

Glöm höstmånaden – fortsätt med sandaler

Krönika

Är det höst nu? Ja, det beror på vem du frågar. Om kalenderbitaren får svara är förstås september den första av tre höstmånader. Men om höstboots och strumpor är måttet är svaret nej. I alla fall i min värld. Här åker de vältrampade sandalerna fortfarande på om morgonen. Så för mig är det fortfarande sensommar.

Att skolan startat, semestern är slut och aktivitetskalendern rullat i gång är dock sannolikt också tecken på att hösten är här. Men vi kan väl kalla det sommar ett tag till?

Meteorologerna låter dygnsmedeltemperaturen avgöra när hösten börjar. När dygnsmedeltemperaturen varit lägre än tio grader, fem dygn i följd, deklarerar de höst. Men tidigare än 1 augusti kan det aldrig bli höst, har meteorologerna bestämt. Även om årets sommar var väldigt varm så var det faktiskt meteorologisk höst redan för en månad sedan i delar av den svenska fjällkedjan.

Men hos oss är det sommar ännu, visar SMHI:s karta. Det är en sommar som hos oss började en månad tidigare än vanligt och som sannolikt kommer att vara flera veckor till. Sannolikt kommer vi att kunna summera nästan fem månader av sommar i år. För i vår del av landet brukar det faktiskt inte bli meteorologisk höst förrän mot slutet av september.

Jag trampar vidare i sensommaren i mina sandaler.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Krönikasommar
Relaterat