• Det var flera olika märken och årsmodeller av veterantraktorer som sattes i arbete på Danbyholms gårdar. Till vänster i bild syns en Grålle med Stefan Reuterhäll vid ratten, Foto:
  • Henry Däckfors från Vingåker sitter stolt bakom ratten till sin BM-Victor av 1956 års modell – en av fyra traktorer i hans ägo.
  • För dem som ville följa veterantraktorerna på lite närmare håll gick det bra att ta "taxin" ut på Danbyholms böljande åkrar.
1/

Gammal var äldst när åkrarna plöjdes

Björkvik
annons

Om gammal verkligen är äldst kan åkrarna vid Danbyholm inte vara bättre plöjda än efter den gångna lördagen. Då sattes plogarna i jorden för att dras av några riktiga veteraner. Grålle var bara en av dem.

Det brummade av motorer och sjöng från plogblad vid Danbyholms gård i går. Den som lyssnade riktigt noga, kunde kanske höra en särskild distinktion i traktorljudet. Den var ett eko från förr, på den tid då spåren av hästhovar fortfarande syntes i jordbruksmyllan.

Traktorerna som svärmade ute på Danbyholm böljande fält var alltså inte av det slaget som har mekanisk transmission, fyrhjulsdrift och differentialbromsar, för att travestera modernt traktorfackspråk.

Alla var de veteraner, urgamla i gamet. Och en var extra speciell, trots sin grå anonymitet: en Ferguson från 1953. Eller Grålle, som den kallas bland de initierade – till exempel katrineholmaren Stefan Reuterhäll.

Han satt bakom ratten på precis en sådan traktor som blivit en kultsymbol bland dem som är intresserade av jordbrukshistoria och lantbrukets tekniska evolution.

Traktorn har också gett upphov till Svenska Fergusonklubben Grålle, som arrangerade veterantraktorplöjningen i Björkvik.

– Det här är sandlåda för stora pojkar, flinade Reuterhäll bakom ratten och fick en instämmande nick av mågen Timmy Johansson.

Denne satt stadigt i en Massey Ferguson från 1962, originalrenoverad och prisad för sitt goda skick. Men i lördagens veterantraktorplöjning ingick inga tävlingsmoment. De upp emot 20 traktorerna på åkrarna kördes bara för det höga nöjets skull.

– Klubben har alltid haft inställningen att inte hålla på och tävla. Då riskerar man att skrämma bort folk, sa Reuterhäll.

Följaktligen blev det ett avslappnat arrangemang som lockade ut många besökare i Danbyholms jordbrukslandskap. Stövlar var obligatoriska, keps mer regel än undantag. Det pratades förstås – nästan – bara traktorer.

Henry Däckfors från Vingåker fick många frågor om sin helrenoverade BM-Victor 1956. Den är en av fyra traktorer i hans ägo, men "samlare" vill han inte kalla sig.

— Inte som vissa andra. Det finns en i Söderköping som kallas för "Skägg-Ola". När han sålde av 40–50 traktorer på auktion för ett tag sedan lär han ha haft lika många kvar.

Kulttraktorn Grålle

Ferguson TE20 tillverkades i England 1946–1956. Blev en vanlig första traktor på svenska gårdar.

Den lilla grå traktorn vägde mindre än föregångarna. Med sitt burna redskap i trepunktsystem blev den en fullgod ersättare till hästen.

annons

Mest delat denna vecka