Exempel på skräp som sportdykarna plockat upp från botten. Foto:

Frivilliga dykare rensar badplatserna

Katrineholm

Gamla cyklar, trasiga flaskor och till och med ett luftgevär. När sportdykarna rensar badsträndernas bottnar kan det mesta dyka upp.

Nu på söndag ska Sportdykarklubben Näcken samlas för att rensa badplatsernas sjöbottnar från skräp. Aspen, Djulösjön, Duveholmssjön och Fagerön står på tur.

– Vi kollar över bottnarna, så det inte är några farliga saker som folk kan trampa på. Det är svårt att rensa om man inte dyker. Vi har gjort det här i många år, säger Mats Gunnarsson, dykinstruktör i klubben.

Klubben kombinerar nytta med nöje, och tar med de nybörjare som just gått klart vårens dykkurs på städningen vid stränderna.

En del saker på bottnarna är uppenbart borttappade, som mobiler, barnleksaker och cykloper. Annat har kastats i sjön.

– Cyklar är vanligt förekommande på bottnarna, men det är väldigt sällan en cykel bara hamnar i sjön. Folk stjäl cyklar och tycker att det är skitkul att cykla över bryggkanten.

Värst är flaskor. Ligger de på bottnen och på djupt vatten, djupare än två meter, är det mindre fara, men det händer att personer kasta sten på flytande flaskor, tills de går sönder. Sker det på grunt vatten där badare rör sig kan det bli mycket farligt.

Men några riktiga skatter hittar inte sportdykarna.

– Inte just vid badplatserna i alla fall. Men någon gång har vi hittat gammalt porslin. De skatter vi hittar är oftast mobiltelefoner, men dem lämnar vi in till polisen, säger Mats Gunnarsson.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmVattenbadplats
Relaterat