• Ulla Pettersson, Leif Thegle och Håkan Pettersson knyter ihop säckarna. Det är det sista arbetsmomentet innan havrekärvarna körs ut på skottkärra och lastas på ett bilsläp utanför ladugården på Kvisterhults gård. Foto:
  • Ebbe Karlsson skär till lagom längder av snöre och hänger upp ovanför arbetsbordet där Göran Knutsson och Håkan Pettersson arbetar.
  • "Det är ett kul att göra något tillsammans. Och så är det bra extrapengar för föreningen, allt arbete är ju ideellt", säger Åke Larsson.
  • Bernt Andersson sågar av kärvarna med häcksax. Foto:
  • Åke Larsson lastar ut havrekärvar och Ebbe Karlsson skär till snören i rätt längd. Foto:
  • alla har sin plats på det löpande bandet. Foto:
1/

Från ax till kärve för fåglarnas mättnad

Julita

Alla är intrimmade på sina positioner och Julita hembygdsförening tillverkar halmkärvar på löpande band. De ska mätta hungriga fåglar i vintertid.

Lagården hemma hos Agneta och Gunnar Pettersson på Kvisterhults gård har förvandlats till rena rama julfabriken. Med rationellt tänk, flinka fingrar och glatt humör spottar det löpande bandet av människor ur sig kärve efter kärve. Kärvar som så småningom kommer att mätta många hungriga små fåglar och minna om gamla tiders jular.

— En halmkärve i trädgården för ju tankarna till Elsa Beskows jul, säger Agneta Pettersson.

Nästan 20 medlemmar i hembygdsföreningen har kommit för att delta i tillverkningen.

— I dag ska vi göra 250 kärvar, berättar Ulla Pettersson som är ordförande.

Även om medlemmarna har förfinat och utvecklat produktionen är den i allra högsta grad manuell. Kärvarna har legat på tork sedan i höstas och tre man går fram och tillbaka på skullen för att hämta och skicka ner kärvarna på en "rutschkana". Först snyggas botten på kärven till med en häcksax och sedan knyts ett nytt snöre runt bunten som minskat i omfång under torktiden.

— Nej, den här håller inte måttet, säger Agneta Pettersson och kastar en kärve åt sidan.

Sedan kastas kärven in i ett stort rör och kommer ut på andra sidan förpackad i plast.

Julita hembygdsförening står bakom produktionen hela vägen från ax till kärve. Redan i maj såddes ett tunnland med havre. I augusti slogs havren med en självbindare av gammal modell. En skörd som räcker till drygt 800 halmkärvar.

300 kärvar såldes vid slottsmarknaden på Julita gård i oktober och nu väntar julmarknad den 2 december i de gamla torgbodarna i Äsköping.

Exakt hur länge hembygdsföreningen har gjort halmkärvar har ingen exakt koll på.

— Det var bröderna Roland och Allan Blomgren som drog i gång det. Men det är mer än tio år sedan. Tidigare köpte Julita hembygdsförening kärvar från en bonde i Österåker, berättar Ulla Pettersson.

Nu är det i stället Julita hembygdsförening som säljer till andra föreningar och affärer. Åke Larsson ska leverera kärvar till bland annat Bettna och Vingåker.

Julmarknad i Julita

Hålls den 2 december i de gamla torgbodarna i Äsköping.

En klassisk julmarknad med allt från hemgjort godis till hantverk och glögg.

Julita hembygdsförening arrangerar marknaden.

Läs mer om dessa ämnen

JulitaHantverkJulJulmarknad