Förvaltningsrätten säger nej till övervakningskamera vid entrén till Ängeln.

Fortsatt nej till kamera på Ängeln

Katrineholm

Förvaltningsrätten säger nej till kommunens begäran att få sätta upp en övervakningskamera vid entrén till Kulturhuset Ängeln i samband med meröppet. Men meröppet ska det bli ändå.

Meröppet innebär att vuxna biblioteksbesökare under tidiga morgnar och sena kvällar, när biblioteket är obemannat, ska kunna ta sig in med hjälp av nyckeltagg och kod. Systemet har prövats med framgång i andra kommuner. För att minimera riskerna för skadegörelse och stöld ansökte kommunen om tillstånd att installera övervakningskameror i biblioteket. Men länsstyrelsen sa nej till de kameror som kräver tillstånd, med hänsyn till att de skulle vara integritetskränkande.

Kommunen gick då vidare till förvaltningsrätten i Linköping med begäran om att åtminstone få ha en kamera vid entrén. Nu har även förvaltningsrätten sagt nej, med samma argument som länsstyrelsen.

— Jag är verkligen besviken. Vi gör ju detta för studerande och andra medborgare som vill ha större tillgång till något som är skattefinansierat, säger kulturnämndens ordförande Cecilia Björk (S).

Meröppet kommer dock att införas, troligen i januari, med eller utan kamera.

— Vi ska undersöka möjligheten att överklaga till kammarrätten, säger bibliotekschefen Hanna Rasmussen.

— Den trygghetsskapande effekten med entrékameran väger tungt. Alla som går in har valt att teckna ett avtal med oss. Det vore stor skillnad om vi ville filma under vanliga öppettider.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms kommunKatrineholmKulturhuset ÄngelnBibliotekKultur
Relaterat