Köket i anslutning till en gymnastiksal som kan komma att anvisas till familjerna. Foto:

Första familjerna här för återförening

Katrineholm
annons

I fredags anlände ett äldre par till Katrineholm, för att återförenas med sin son här och anvisades en gymnastiksal som bostad. Men både de och en familj som kommit tidigare har hittat egna bostäder.

För en tid sedan anlände den första av de familjer, som ska återförenas med sina barn som tidigare anlänt som ensamkommande till Sverige. I fredags kom ytterligare ett äldre par, som har sin son i Katrineholm. Paret är från Östafrika och har redan fått uppehållstillstånd.

Kommunen har tydligt gått ut med att det inte finns några lediga bostäder, och vill uppmana familjerna att söka sig till andra kommuner. Om familjen ändå vill vara här är den enda bostad som erbjuds gymnastiksalar.

— Det här är det alternativ vi har. För de personer där kommunen är tvungen att ordna bostad, är det gympahall som gäller. Vi har tittat på alla möjligheter som vi har. Kylskåp och spis finns i gymnastiksalen, möjlighet att laga mat, säger Sari Eriksson, kommunchef.

Paret som kom i fredags anvisades plats i en gymnastiksal, men ordnade annat boende åt sig.

Kommunpolitikern Joha Frondelius (KD), är starkt kritisk till att personer med uppehållstillstånd ska tvingas bo i gymnastiksalar.

— Det är en ovärdig hantering av människor. Den här kommunen byggde tidigare 20 evakueringsbostäder, för människor som behövde tak över huvudet. Då var man förutseende. Varför har man inte varit förutseende nu? Har man verkligen utrett alla möjligheter?

Frondelius undrar om det verkligen stämmer, att inga andra alternativ än gymnastiksalar finns och önskar samverkan mellan kommun och frivilligorganisationer, som kyrkan.

Kommunens förhoppning, säger Sari Eriksson, är att familjerna ska ordna eget boende åt sig, eller bosätta sig i en annan kommun.

— Man ska återförenas i Sverige, men det behöver inte vara just i Katrineholm. Det finns andra kommuner, där det faktiskt finns bostäder och kanske bättre boendealternativ än de vi erbjuder.

Joha Frondelius tycker inte att man måste vända på frågan om kommunens förhoppning.

— Är det bra att bo 10-20 personer i en tvåa?

Anhöriga till ensamkommande

Familjerna som ska återförenas med sina unga i Katrineholm, har redan fått uppehållstillstånd.

De kommer i två år att få etableringsersättning från Arbetsförmedlingen, men kommunen ska erbjuda bostad.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms kommunBostadFlyktingpolitik
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka