• Ambassadörerna samlades på torsdagseftermiddagen. Från vänster Hedwig Edqvist, Nellie Lind, Hugo Carlsson, Towe Emilsson, Rasmus Corneliusson, Tindra Gustafsson, Sofia Norén Berglund (lärare), Vilma Molin, Peter Lampa. Viktor Fridbäck och Ebba Andersson ingår också i gruppen. Foto:
  • De kodar en kattunge till att hoppa och vandra runt i appen Scratch Junior. Foto:
  • Ambassadörerna samlades på torsdagseftermiddagen i Forssjö skola. Foto:
  • Rasmus Corneliusson, Towe Emilsson och Ebba Andersson sätter upp affischer. Foto:
1/

Forssjö skola deltar i Hour of code

Forssjö

"Hour of code" är ett världsomspännande projekt där miljontals elever lär sig att programmera. I Forssjö skola deltar alla elever i en programmeringsdag den 7 december.

Tio elever från olika klasser sitter tillsammans vid ett runt bord med varsin lärplatta. De kodar en kattunge till att hoppa och vandra runt i appen Scratch Junior. De är utvalda som ambassadörer för sin klass för att lära sig mer om digitala hjälpmedel och kunna stötta klasskamrater. Under "Hour of Code" hjälper de till att förbereda och stöttar elever när Komtek lär ut programmering.

— Jag fick inspiration till att ha ambassadörer vid en föreläsning, säger Sofia Norén Berglund, lärare med ansvar för att utveckla den digitala tekniken på Forssjö skola.

Regeringen har beslutat att den digitala kompetensen ska öka och programmering ska införas i ämnena matematik och teknik senast sommaren 2018. I Forssjö har alla lärare löpande kompetensutveckling, där de lär varandra digital pedagogik.

— I den här kommunen har vi det bra, med digitala verktyg till alla elever, stöd av Komtek och utbildning. Vi är väl förberedda, säger Sofia Norén Berglund.

Hon leder ambassadörerna och frågar vad de har för idéer kring programmeringsdagen. Några tycker att de borde ha en gemensam samling i matsalen och de kommer överens om att de ska fråga rektorn om hon kan hålla ett inledningstal. De hjälps åt att sätta upp affischer och bestämmer hur diplomen ska delas ut. Några elever har redan provat på programvaran.

— Det är roligt. Man lär sig grunden i programmering och det är ganska svårt, säger Hedwig Edqvist.

Ambassadörerna är utvalda för att de har mycket kunskap som kanske inte alltid lyfts fram i klassrummet. Nu får de chansen att lära andra logiskt tänkande, vikten av noggrannhet och matematik.

— Det känns lite pirrigt, säger Viktor Fridbäck.

Hour of code

Är en global rörelse som når tiotals miljoner elever i över 180 länder.

Vem som helst kan arrangera en Hour of Code var som helst.

Det finns en-timmes-övningar på över 45 språk.

Inga förkunskaper behövs.

Från 4 till 104 år.

Källa: hourofcode.com/se

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms kommunForssjöMatematikTeknikskola och utbildning
Relaterat